Profesor interne medicine, mikrobiologije in imunologije na Kalifornijski univerzi UCSF

Dr. Boris Matija Peterlin se je rodil v Ljubljani. Po selitvi očeta - fizika dr. Antona Peterlina in družine v Nemčijo, nato pa še v Združene države Amerike, se je posvetil študiju medicine: najprej na univerzi Duke in nato še na Harvardu.

Zdaj je dr. Peterlin redni profesor interne medicine, mikrobiologije in imunologije na Kalifornijski univerzi UCSF v San Franciscu.

Njegovi največji znanstveni prispevki so s področja boja proti AIDS-u, ki je pripomoglo k boljšemu razumevanju sestave in delovanja virusa HIV. V svojih znanstvenih laboratorijih, pogosto gosti tudi mlade in obetavne slovenske raziskovalce.

Dr. Peterlin opisuje svoje delovno okolje v bolnišnici UCSF, ki sodi med najboljše v državi in razloži, kdaj in kako se je prvič srečal z virusom HIV. San Francisco je znan po strpnosti do istospolnih skupnosti, eden največjih in nevidnih sovražnikov konec osemdesetih let pa je bil prav virus HIV. Ko je bila bolezen na vrhuncu, so ljudje dobesededno izginjali.

Podobno kot njegov oče, fizik dr. Anton Peterlin, je tudi dr. Boris Matija Peterlin v Združenih državah našel najboljše okolje za znanstveno raziskovanje, čeprav so se ti v času predsedovanja Georga W. Busha bistveno poslabšali. Država je takrat podpirala le velike znanstvene projekte, finančno podprtih pa je bilo naenkrat manj kot desetina raziskovalnih predlogov.

Trenutno najbolj znan Peterlin - z najdaljšim člankom v Wikipediji - pa je bržkone Matijev sin Anton. Pred načrtovanim študijem medicine se je posvetil nogometu. Igral je že v prvi angleški ligi, zdaj pa je eden najboljših strelcev v Plymouthu. Podobno uspešen je tudi drugi sin, ki je veslač in študent Univerze Stanford. Upa, da se bo leta 2012 udeležil olimpijskih iger v Londonu.

Med drugim je dr. Peterlin pokomenetiral tudi spremembe v ameriškem zdravstvu in moč zavarovalnic in farmacevtske industrije, ki jih zavirajo. Če bi bili zavarovani vsi, bi bili stroški nižji, a dobrih standardov, na katerih bi zgradili nov zdravstveni sistem, še ni. Meni, da ameriške oblasti različne zdravstvene modele šele testirajo, podobno kot so v začetku 20. stoletja testirali modele kmetijstva.

Matej Praprotnik