Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Četrtek, 20.6.2024

00:00
Novice
01:00
Novice
02:00
Novice
03:00
Novice
04:00
Novice
05:00
Novice
05:45
Dobro jutro
06:00
Novice
06:30
Novice

V nedeljo se bo za plavalke in plavalce končal boj za olimpijske vozovnice. Številni bodo upali še na posebna vabila Mednarodne plavalne zveze, medtem ko si slovenski reprezentanti želijo že v tem tednu zagotoviti uvrstitev v Pariz. 12-članska odprava je v teh dneh na evropskem prvenstvu v Beogradu, številni favoriti za olimpijska odličja pa so zadnje tedne pred igrami izkoristili za preizkus na drugih mednarodnih mitingih.

Avtor: Nina Smole

Anabelle Križnar ima diplomo iz španščine in doktorat iz umetnostne zgodovine. Poleg predavanj in drugih obveznosti, ki jih ima kot profesorica na Fakulteti za likovno umetnost v Sevilli, ob pomoči posebnih znanstvenih tehnik raziskuje stenske poslikave cerkva. V Andaluziji sicer živi že več kot 20 let. V tem času sta se tako Sevilla sploh kot tudi njena soseska, nekoč romsko naselje, ki velja za zibelko flamenka, korenito spremenili: neprimerljivo več je turistov, glasnega uličnega dogajanja, simpatične trgovinice in bare, kamor so rodovi lokalnih prebivalcev hodili po kruh, na kakšno pivo ali grižljaj tradicionalne hrane, zamenjujejo poslovalnice raznih mednarodnih verig in luksuzne restavracije. Anabelle v intervjuju pripoveduje tudi o letošnjem presenetljivo hladnem poletju (zdaj je v Sevilli kar 12 stopinj Celzija manj kot v Ljubljani), o tem, zakaj se Sevillčanov predvsem v predstavah pripadnikov drugih španskih regij drži stigma lenih in zakaj je to prepričanje zmotno, ter o značilnih vsakoletnih običajih v obliki sprevodov in karnevalov, po zaslugi katerih so ulice včasih tako polne, da ne more priti do svojega stanovanja.

Avtor: Mitja Peček

08:30
Novice

Tekmovalni dan na evropskem nogometnem prvenstvu v Nemčiji se bo začel v Münchnu, kjer se bosta ob 15. uri pomerili Slovenija in Srbija. Tekma bo za obe reprezentanci odločilna za napredovanje v izločilne boje. Ti se bodo nadaljevali še na evropskem plavalnem prvenstvu v Beogradu, nasprotniki slovenskih odbojkarjev na turnirju lige narodov v Stožicah pa bodo zvečer Kubanci.

Avtor: Marko Pangerc

09:30
Novice
10:30
Novice

Svetovna avtomobilistična organizacija FIA je v teh dneh zaznamovala 120 let od nastanka. Danes združuje 243 članic iz 147 držav, ki skušajo v njenem okviru poenotiti različne nacionalne avtomobilske organizacije in spodbujati tako avtomobilske športe kot tudi mobilnost kot tako. FIA deluje na dveh ločenih, a enakopravnih stebrih. Eden je Svetovni svet za avtomotošport, drugi pa Svetovni svet za mobilnost – član tega je tudi Andrej Brglez, ki se je udeležil praznovanja pomembnega jubileja.

Avtor: Janez Martinčič

11:30
Novice
11:38
Obvestila

Turbulence so nekaj najobičajnejšega, s čimer se letala srečujejo vsak dan. Kljub temu se ob tresljaju številni prestrašijo, ker so prepričani, da je nekaj narobe pri letu. Vsako leto se letala srečajo z 68 tisoč zmernimi do hudimi turbulencami, nekatere so tako močne, da lahko povzročijo poškodbe letala, v njem pa se poškodujejo tudi potniki. Nazadnje smo o intenzivni turbulenci slišali maja, na letu London–Singapur je bilo več kot sto poškodovanih, en potnik je umrl. Ob tem smo se pri Frekvenci X spraševali, ali nas lahko turbulenca preseneti, kakšne vrste turbulenc obstajajo, kako turbulentno je območje Slovenije in ali bo zaradi podnebnih sprememb zmernih ali hujših turbulenc vse več.

Avtor: Maja Stepančič

12:30
Novice

Petnajstminutna oddaja je predvsem lokalno obarvana, namenjena predstavitvi dogajanja, problemov in uspehov v posameznih okoljih po vsej državi. V njej seveda najdejo prostor tudi vse pomembnejše domače in tuje novice, o katerih so domače in tuje agencije poročale do 13.00.

Avtor: RAS Prvi

14:20
Obvestila
14:30
Novice

Slovenija se v 2. krogu skupinskega dela evropskega nogometnega prvenstva v Nemčiji meri s Srbijo. Tekma v Münchnu je odločilna za napredovanje med najboljšo šestnajsterico v izločilnih bojih.

Avtor: Luka Petrič, Boštjan Janežič, Marko Cirman in Jože Pepevnik

17:30
Novice
17:35
Obvestila

Gostja Nine Zagoričnik bo Mojca Kranjc, dramaturginja v SNG Drama, prevajalka in urednica gledaliških listov, ki je ob prenovi Drame poskrbela za ohranitev in preselitev vsega knjižničnega in literarnega gradiva na varno.

Avtor: Nina Zagoričnik

Za slovenske odbojkarje se nadaljuje domači turnir lige narodov. Nocojšnja nasprotnica v Stožicah je reprezentanca Kube.

Avtor: Boštjan Reberšak

Zadnja sprememba: 20.06.2024 14:55:03

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt