Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Četrtek, 13.6.2024

00:00
Novice
01:00
Novice
02:00
Novice
03:00
Novice
04:00
Novice
05:00
Novice
05:45
Dobro jutro
06:00
Novice
06:30
Novice

Tadej Venta je na Islandijo šel kot nogometaš, tam pa postal nogometni (in pred nedavnim še košarkarski) sodnik. Pred leti pa je med ogledom nekega nogometnega srečanja njegov pogovor s prijateljem na tribuni preslišal lokalni veljak iz enega najbolj znanih geotermalnih vrelcev Modra laguna in mu ponudil službo. Od takrat naprej, čeprav ne več v istem zdravilišču, dela "na bazenu". Če se na Islandiji dokoplješ do državne službe, pravi, to pomeni, da ti je padla sekira v med. Poleg tega, da v delu uživa, in poleg tudi za islandske kriterije lepe plače, mu "skandinavski" 32-urni delovnik omogoča, da se poleg svoje primarne zaposlitve še vedno ukvarja tudi s športom oziroma dodatno dela kot sodnik. V oddaji med drugim pripoveduje o tem, kako ga severni sij nič več ne gane kot včasih, o tem, da se mu zdi, da preostali svet vse preveč mitologizira polarno noč in domnevno depresijo, ki naj bi jo ta povzročala med islandskim prebivalstvom. Po njegovem imajo Islandci precej manj težav z zimsko sivino in temo kot Slovenci. Pa tudi o tem, kako se je kmalu navzel islandske vikinške pokončnosti: spominja se leta 2011, ko so ga po izbruhu vulkana, ki je z oblakom saj močno ohromil evropski zračni promet, zaskrbljeni bližnji klicali iz Slovenije, češ, kaj se dogaja in ali je na varnem ... Sam pa ni vedel, zakaj vsa ta panika. Danes skozi okno svojega domovanja v Keflaviku vidi ognjenik, ki ta hip bruha, pa ga to tako kot vulkanov vajenega lokalnega prebivalstva, čeprav ti pogosto povzročajo infrastrukturno škodo, ne gane preveč.

Avtor: Mitja Peček

08:30
Novice

Slovenska nogometna reprezentanca je v pripravljalni bazi v Wuppertalu opravila prvi trening pred nedeljsko tekmo evropskega prvenstva proti Danski. Za kajakaše na mirnih vodah se bodo v Szegedu že jutri začeli boji za evropske naslove, posvetimo se še drugi etapi kolesarske dirke po Sloveniji in tretji tekmi finala košarkarske lige NBA.

Avtor: Nina Smole

09:30
Novice
10:30
Novice

Tudi pri nas ni malo tistih, ki se dobro počutijo predvsem v velikih, visokih in zmogljivih avtomobilih, čeprav jih na evropskih tleh še zdaleč ni toliko kot recimo v Združenih državah. Ne glede na to, ali je želja po takšnih avtomobilih odraz realnih potreb ali dobro usmerjenega marketinškega ustvarjanja želja po njih, imajo tovrstni avtomobili nekaj posebnosti, žal tudi smrtno nevarnih. Poskusi so namreč pokazali, da voznik s svojega mesta ne more videti otrok, ki so pred sprednjo masko – v enem od poskusov so jih pred avto posedli kar sedemnajst, ne da bi bili v voznikovem vidnem polju. Tudi višina in mesto, na katero je v avtomobilu nameščen motor, močno povečata verjetnost za hude poškodbe pešcev, slabša preglednost izza volana pa povečuje število poškodovanih kolesarjev in motoristov. Še na nekatere druge lastnosti vse popularnejših visokih in velikih avtomobilov opozarjata Janez Martinčič in Andrej Brglez.

Avtor: Janez Martinčič

Kolesarje so pred startom druge etape dirke po Sloveniji pozdravili gledalci v Žalcu. Razgibana etapa ponuja vzpon na Celjsko kočo in se bo po 178 kilometrih končala v Rogaški Slatini.

Avtor: Igor Tominec, Luka Dolar

11:30
Novice
11:38
Obvestila

Bolgarija je država, ki vlaga v nekatere zanimive znanstvenoraziskovalne projekte. Od leta 1988 imajo na otoku Livingstone svojo antartktično postajo, kjer v sklopu različnih mednarodnih odprav potekajo raziskave s področja geologije, glaciologije, oceanografije, biologije, topografije … V aktualni ekspediciji so med drugim raziskovali vpliv podnebnih sprememb na ledenike in prisotnost mikroplastike na Antarktiki. V Sofiji smo se pogovarjali z dvema članoma odprave.

Avtor: Luka Hvalc

12:30
Novice

Petnajstminutna oddaja je predvsem lokalno obarvana, namenjena predstavitvi dogajanja, problemov in uspehov v posameznih okoljih po vsej državi. V njej seveda najdejo prostor tudi vse pomembnejše domače in tuje novice, o katerih so domače in tuje agencije poročale do 13.00.

Avtor: RAS Prvi

Jajca, tedenska kolumna Anje Zag Golob o metaforah, pa tudi o umetnosti, kulturi in družbi, ne nujno v tem vrstnem redu.

Avtor: Anja Zag Golob

14:20
Obvestila
14:30
Novice

Osrednja popoldanska informativna oddaja Radia Slovenija traja približno 35 minut. Vanjo uvrščamo najpomembnejše aktualne dogodke tekočega dne in odmeve na preteklo dogajanje. Vsebinsko je zelo raznovrstna, saj zajema politiko, gospodarstvo, afere, zdravstvo, šolstvo in kulturo, ob koncu pa še petminutni športni prispevek.

Avtor: RAS Prvi

16:30
Novice

Vemo, kdo je Matjaž Kek, kajne? Tisti, ki je dovolj nor, da prevzame precej nerealno kolektivno ambicijo, da bo Sloveniji na evropskem prvenstvu v nogometu kdaj lahko uspelo? Ali tisti, ki je dovolj pogumen, da se upa vrniti v Slovenijo, ko našim nogometašem spet ne uspe? Eno in drugo! Ni lahko biti nogometni selektor.

Avtor: Miha Šalehar

Druga etapa kolesarske dirke po Sloveniji se je končala v Rogaški Slatini. Ob posebnostih na trasi se drugemu tekmovalnemu dnevu in zaključku etape z gosti posvetimo v epizodi podkasta Tour 202.

Avtor: Igor Tominec

17:30
Novice
17:35
Obvestila

V Beogradu se je začelo evropsko prvenstvo v vodnih športih, na katerem sta za prvi nastop slovenske odprave poskrbeli umetnostni plavalki. V dvorani Tivoli pa se nadaljuje mednarodni namiznoteniški turnir, zadnji za popolnitev olimpijskih kvot v Parizu.

Avtor: Marko Polak

Spearsova je novembra 1998 debitirala na glasbenih lestvicah s skladbo Baby One More Time, ki ji je sledila izdaja debitantskega studijskega albuma Baby One More Time (1999), ki letos praznuje 25 let.

Avtor: Neja Jerant

Tina Vrbnjak je gledališka in filmska igralka, prvakinja SNG Drama, ki je poleg številnih vlog ustvarila tudi nekaj avtorskih projektov, ki so neke vrste laboratorij za osmišljanje novih idej sodobnega gledališča.
Na 54. Tednu slovenske drame v Kranju je letos prejela nagrado za najboljšo igralko v predstavi Mrakijada, za vlogo Klavdije Jaklič v popularni televizijski seriji Gospod profesor pa nagrado Veliki plan, ki jo podeljuje Društvo slovenskih audiovizualnih igralcev. Njena vrhunska interpretacija pa je prišla do izraza v njeni zadnji uprizoritvi letošnje gledališke sezone SNG Drama, v igri Alica: nekaj solilogov o neznosnosti časa, v režiji Luke Marcena.

Avtor: Nina Zagoričnik

Zadnja sprememba: 13.06.2024 14:55:04

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt