Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Četrtek, 30.11.2023

00:00
Novice
01:00
Novice
02:00
Novice
03:00
Novice
04:00
Novice
05:00
Novice
05:45
Dobro jutro
06:00
Novice
06:30
Novice

Celjski rokometaši so v ligi prvakov odigrali zadnjo domačo tekmo v letošnjem koledarskem letu. Izkupiček pred nadaljevanjem sezone je pri slovenskih prvakih slabši od pričakovanj.

Avtor: Uroš Volk

V oddaji gostimo še eno povratnico. Maruša Jakše se je v domovino vrnila po kar nekaj letih poskusov uveljavljanja v Združenih državah Amerike, kjer ji ni uspelo najti kakšne bolj trajne oblike bivanja in dela. Na lastni koži je izkusila kruto reasničost diskriminiranih tujih delavcev v Ameriki: v eni izmed svojih služb se je namreč pritožila svojemu šefu, ker so morale s sodelavkami spati v bivalnih kontejnerjih, v katerih bi v normalnih razmerah lahko živele maksimalno tri, notri pa jih je stlačiš dva- do trikrat toliko. Nadrl jo je, češ da tam nima enakih pravic kot "pravi Američani", in da kot tujka lahko samo zadovoljna s tem, kar dobi. Ta težka izkušnja se je po njenih besedah izkazala za neprecenljivo, predvsem pa prelomno glede njenega osebnostnega razvoja. Po njeni zaslugi se med drugim, kot pravi, precej bolj boji načrtne in zavestne človeške zlobe kot pa na primer stikov z ljudmi s socialnega dna - tudi če gre za sobivanje z malimi kriminalci z ulice, kot denimo v Brooklynu, kjer se je kot edina belka daleč naokoli počutila "zelo lepo sprejeto" med uličnimi preprodajalci cracka.

Avtor: Mitja Peček

08:30
Novice

Sredin večer je bil za slovenske odbojkarske, rokometne in košarkarske prvake pester. Vsi so igrali pred domačim občinstvom; odbojkarji ACH Volleyja so v ligi prvakov gostili Rzeszow, rokometaši Celja v najvišjem evropskem tekmovanju Wislo Plock, medtem ko so se košarkarji Olimpije pomerili z vodilno ekipo svoje skupine evropskega pokala, z ekipo iz Pariza.

Avtor: Dare Rupar

09:30
Novice
10:30
Novice

Avtomobilska industrija iz leta v leto beleži izjemen napredek pri razvoju praktično vseh avtomobilskih sklopov. Eden pomembnejših in še kako dobrodošlih za voznika je napredek pri razvoju avtomobilskih svetil, predvsem žarometov. Zadnje čase je popularna t. i. LED matrična tehnologija, ki je s pomočjo več tisoč LED diod v žarometu sposobna usmerjati množico svetlobnih snopov, ki so neodvisni drug od drugega in tako lahko dinamično osvetljujejo različne segmente ceste.

Sogovornik:
- vodja razvoja žarometov v Hella Saturnus Janez Nučič

Avtor: Janez Martinčič

Podjetje KLS z Ljubnega je vodilni evropski proizvajalec zobatih obročev za zagon in pogon avtomobilov. Avgustovske poplave so popolnoma zaustavile proizvodnjo. Sanacija je bila dolga in zahtevna, proizvodnjo so ponovno vzpostavili v začetku oktobra, trenutno pa delujejo s približno 50-odstotno zmogljivostjo. Njihovi kupci so avtomobilski izdelovalci, ki jim tudi pomagajo pri sanaciji. Luka Hvalc je pred dnevi obiskal pametno tovarno z 250 roboti in 262 zaposlenimi, ki je v podjetniško-obrtni coni na Ljubnem, tik ob reki Savinji.

Sogovornik:
- Samo Mirnik, izvršni direktor podjetja KLS z Ljubnega

Avtor: Luka Hvalc

11:30
Novice
11:38
Obvestila

Mesec je naokoli in znova v zadnji novembrski epizodi Frekvence X zbiramo in izberemo nekaj najodmevnejših znanstvenih raziskav preteklega meseca. Tokrat se še posebej posvečamo prvemu nacionalnemu dnevu občanske znanosti, katere ambasadorka je dr. Zarja Muršič, povzamemo pa tudi nov pridobljeni projekt ERC, ki ga je tokrat dobil dr. Lev Vidmar z ljubljanske fakultete za matematiko in fiziko in Inštituta Jožef Stefan.

Avtor: Maja Stepančič

12:30
Novice

Petnajstminutna oddaja je predvsem lokalno obarvana, namenjena predstavitvi dogajanja, problemov in uspehov v posameznih okoljih po vsej državi. V njej seveda najdejo prostor tudi vse pomembnejše domače in tuje novice, o katerih so domače in tuje agencije poročale do 13.00.

Avtor: RAS Prvi

Jajca - tedenska kolumna Anje Zag Golob o metaforah, pa tudi o umetnosti, kulturi in družbi – ne nujno v tem vrstnem redu.

Avtor: Anja Zag Golob

14:20
Obvestila
14:30
Novice

Osrednja popoldanska informativna oddaja Radia Slovenija traja približno 35 minut. Vanjo uvrščamo najpomembnejše aktualne dogodke tekočega dne in odmeve na preteklo dogajanje. Vsebinsko je zelo raznovrstna, saj zajema politiko, gospodarstvo, afere, zdravstvo, šolstvo in kulturo, ob koncu pa še petminutni športni prispevek.

Avtor: RAS Prvi

16:30
Novice

Uporabljajte kondome, obstajajo spolno prenosljive bolezni, morate si tipati prsi in moda, umivajte se, enkrat na mesec priteče kri ... Konec. To nas je o spolnosti naučil šolski sistem. Če smo imeli doma še rahlo zadržane starše, sta bila "tisti" oddelek v knjižnici in starejša sestra edino upanje za kakšno sočno informacijo. Katja sprašuje, Tim Prezelj odgovarja.

Avtor: Katja Stojnić

17:30
Novice
17:35
Obvestila

S prvimi tekmami se bo na severu Evrope začelo 26. svetovno prvenstvo rokometašic. Slovenska reprezentanca se bo v uvodnem krogu skupinskega dela tekmovanja v Stavangerju na Norveškem pomerila z Islandijo. Ob rokometu pa bodo večer zaznamovali predvsem nogometni boji. Olimpija v konferenčni ligi gosti francoski Lille, Dobovec, slovenski prvak v dvoranskem nogometu, pa se v drugem delu lige prvakov meri s Prištino.

Avtor: Luka Skarlovnik

V Obletnici albuma bomo praznovali 30. rojstni dan petega studijskega albuma Janet. ameriške glasbenice Janet Jackson, ki je na njem odvrgla vso sramežljivost in s tem vplivala na večjo spolno svobodo žensk.

Avtor: Neja Jerant

Večerni spored ob 18.25.

Avtor: VAL202

V večeru spremljamo prvo tekmo slovenskih rokometašic na svetovnem prvenstvu. Na uvodu turnirja, ki ga gostijo Danska, Norveška in Švedska, so nasprotnice rokometašice Islandije. Oglašanja s severa Evrope prepletemo z dogajanjem na domačih prizoriščih. Nogometaši Olimpije v 5. krogu konferenčne lige gostijo Lille, odbojkarice kamniškega Calcita pa v 3. krogu Lige prvakinj ekipo iz Potsdama.

Avtor: Boštjan Janežič, Marko Pangerc, Nina Smole

Nina Zagoričnik in Borja Močnik razvajata z glasbo in intervjujem, ki vam da misliti.

Nina gosti prejemnika nagrade Slovenskega knjižnega sejma najlepše oblikovane knjige 2023. To sta Anja Delbello in Aljaž Vesel. Pastirji in klavnica, dokumentarnega fotografa Simona Changa, ki nas z različnimi zgodbami in fotografijami popelje po Kurdistanu. "Tja nisem šel kot fotoreporter," pravi Chang.
Borja pa ima tokrat na obratu novo singlico londonskega afro-soul-jazz-hop kolektiva Nubiyan Twist in izjemni prvenec kalifornijskega pianista Diega Gaete nemogoče dolgega naslova "Fearlessly Accessing the Divine Spirit From Here on Out". Poslušamo tudi novi plati finskega projekta soul jazza Stance Brothers in nemškega dvojca Session Victim.

Avtor: Nina Zagoričnik, Borja Močnik

Zadnja sprememba: 29.11.2023 17:55:05

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt