Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Četrtek, 28.9.2023

00:00
Novice
01:00
Novice
02:00
Novice
03:00
Novice
04:00
Novice
05:00
Novice
05:45
Dobro jutro
06:00
Novice
06:30
Novice

Rokometaši so že sredi evropskih klubskih tekmovanj. Celjani vnovič igrajo v ligi prvakov, ki ponuja klubu in igralcem stik z rokometno elito.

Avtor: Uroš Volk

Gost oddaje je argentinski Slovenec Juan Žitnik. V 50-ih letih prejšnjega stoletja je bil rojen v eni izmed slovenskih vasi v Buenos Airesu, od koder ga je želja po delu in raziskovanju na področjih tehnike oz. elektrotehnike, strojništva ipd., vodila od podjetja do podjetja. Pravi, da je skupno zamenjal vsaj osem zaposlitev. Pred nekaj leti se je zaradi skokovitega povečanja kriminala v argentinski prestolnici preselil v enega manjših naselij v Cordobi, kjer so se sosedje sprva smejali njegovi "paranoji" in dejstvu, da je svojo hišo zaščitil s kar štirimi alarmi in opremil s kovinskimi ograjami tudi od znotraj. Danes imajo menda tudi sami tovrstno zaščito - še vedno pa je življenje tam varnejše od tistega, ki ga je spoznal v Buenos Airesu. Sam bi najraje posnemal svojega sina in hčer, ki sta pred kratkim odšla iz Argentine in se ne nameravata nikoli več vrniti, in rad bi svoja starejša leta preživel v Sloveniji. Vendar je - tako kot mnogi, ki imajo v Argentini vse svoje premoženje - ujetnik tamkajšnjega gospodarstva oz. pobesnele inflacije, po zaslugi katere ne more ničesar prodati, ne da bi s tem ogromno izgubil.

Avtor: Mitja Peček

08:30
Novice

Celjski rokometaši so v 3. krogu lige prvakov igrali v gosteh. V osrednji Nemčiji so se pomerili s sedanjim evropskim prvakom Magdeburgom. Podrobneje se posvetimo še 10. krogu domačega nogometnega prvenstva. Po včerajšnjih treh tekmah bosta danes še dvoboja Maribor : Radomlje in Olimpija : Koper.

Avtor: Igor Tominec

09:30
Novice
10:30
Novice

S širjenjem avtocestnega omrežja in z večanjem prometa je vožnja v nasprotno smer postala del našega vsakdana, število potrjenih primerov pa z leti še narašča. Gre za hujši prekršek v predpisih cestnega prometa, ki voznika motornega vozila poleg globe in kazenskih točk ter odvzema vozniškega izpita lahko stane tudi življenja. To nevarno dejanje je hkrati tudi velika grožnja za soudeležene v prometu.

Avtor: Julija Kandare

11:30
Novice
11:38
Obvestila

Josip Ressel je bil morda eden zadnjih res širokih mislecev. Po osnovni izobrazbi gozdar je pomemben pečat pustil na zelo različnih področjih. Tehnike in inovacij se je loteval na način Leonarda da Vincija. Najbolj je znan po izumu ladijskega vijaka, pomembna je njegova vloga pri pogozdovanju Krasa, bil je hidrotehnični strokovnjak. V prvem obdobju industrijske revolucije se je ukvarjal z novimi materiali in tehnologijami, iskal je tehnološke izboljšave v prometu in energetiki. Med zanimivejše ideje lahko štejemo tudi brezsmradno stranišče in lokomobil. Deloval je na Dolenjskem, na Krasu, v Trstu in Ljubljani, kjer je leta 1857 umrl. Josip Ressel je bil češko-nemških korenin, v Ljubljani ima svojo cesto in spomenik, v Šentjerneju so mu posvetili leseni metuljček in penino, načrtujejo tudi Resslov most. Kakšna je njegova resnična zapuščina?

Avtor: Luka Hvalc

12:30
Novice

Petnajstminutna oddaja je predvsem lokalno obarvana, namenjena predstavitvi dogajanja, problemov in uspehov v posameznih okoljih po vsej državi. V njej seveda najdejo prostor tudi vse pomembnejše domače in tuje novice, o katerih so domače in tuje agencije poročale do 13.00.

Avtor: RAS Prvi

Festival odprte hiše OHS, oziroma prvi minifest OHS, kjer svoja vrata ponovno odpirajo nekateri najbolj obiskani javni projekti zadnjega OHS festivala, med drugim tudi gradbišče stolpnic Spektra, Palača Kazina, Islamski versko -kulturni center, s Plečnikovo nagrado nagrajeni projekt Šolska knjižnica OŠ Vič ter mnogi drugi objekti in prostori. Festival predstavlja Nina Zagoričnik.

Avtor: Nina Zagoričnik

14:20
Obvestila
14:30
Novice

Osrednja popoldanska informativna oddaja Radia Slovenija traja približno 35 minut. Vanjo uvrščamo najpomembnejše aktualne dogodke tekočega dne in odmeve na preteklo dogajanje. Vsebinsko je zelo raznovrstna, saj zajema politiko, gospodarstvo, afere, zdravstvo, šolstvo in kulturo, ob koncu pa še petminutni športni prispevek.

Avtor: RAS Prvi

16:30
Novice

Na predstavitvah novih telefonov in drugih pametnih naprav to jesen so v ospredju skrb za okolje in težnje po ogljični nevtralnosti. Zelena je nujna, ampak tehnološka podjetja imajo še vedno veliko črnih pik. Je lahko izdelava pametne ure res ogljično popolnoma nevtralna? Je nevarni kobalt res material, ki se reciklira? Je poenoten USB C-polnilnik boljša, zelena rešitev? Aljaž Potočnik je tehnološki novinar časnika Dnevnik. Razmišlja o zelenem zavajanju, življenjskem ciklu naprav in popravljanju telefonov.

Avtor: Maruša Kerec, Anže Tomić

17:30
Novice
17:35
Obvestila

Osrednja tema popoldanskih športnih minut je košarka. Konec tedna prinaša novo sezono jadranske lige, v kateri bosta igrala dva slovenska predstavnika, Olimpija in Krka. Ljubljančani v regionalnem tekmovanju spet ciljajo na najvišja mesta, novomeška ekipa pa se bo skušala izogniti bojem za obstanek.

Avtor: Nina Smole

25 let mineva letos od izida drugega albuma Normana Cooka, ki ga verjetno bolje poznate pod imenom Fatboy Slim. Gre za pomemben mejnik v zgodovini big beata, na katerem najdemo nekaj najbolj prepoznavnih skladb tega žanra.

Avtor: Jernej Sobočan

Večerni spored ob 18.25.

Avtor: VAL202

Nina Zagoričnik in Borja Močnik razvajata z glasbo in intervjujem, ki vam da misliti.

Tokrat na obratu novi albumi nemškega afrobeat, funk in jazz kolektiva Muito Kaballa (Like A River), britanskega novojazzovskega projekta Hidden Orchestra (To Dream Is To Forget) in ameriškega mojstra spiritualnega afro-jazza Idrisa Ackamoorja (Afro Futuristic Dreams).

Avtor: Nina Zagoričnik, Borja Močnik

Zadnja sprememba: 28.09.2023 14:40:05

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt