Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Sobota, 23.9.2023

00:00
Novice
01:00
Novice
02:00
Novice
03:00
Novice
04:00
Novice
05:00
Novice
06:00
Novice

Redna telesna dejavnost je del vsakdanjika velikega števila ljudi. Slovenci pa smo športni narod, kar potrjujejo naši vrhunski tekmovalci in tekmovalke. To je prepoznala tudi država, ki je leta 2020 današnji dan razglasila za dan slovenskega športa.

23. septembra 1977 je David Bowie izdal pesem "Heroes", ki je postala eden najbolj znanih singlov v njegovi obsežni diskografiji. Pesem, ki sta jo napisala Bowie in Brian Eno, koproducenta pa sta bila Bowie in Tony Visconti, je bila posneta sredi leta 1977 v studiu Hansa Studio 2 vzahodnem Berlinu. Bowie in Eno sta pesem zgradila na preigravanju sintetizatorjev, kar je bila v tistem času iznajdljiva domislica, medtem ko je Enov pogost sodelavec Robert Fripp prispeval kitarske dele. Bowiejev posebni vokal pa so posneli mikrofoni, ki so bili nameščeni po celotnem prostoru v inovativnem sistemu "multi-latch", ki ga je ustvaril Visconti. Heroes in Ashes to Ashes sledita.

08:30
Novice

Zemlja se okoli svoje osi zavrti enkrat v 24 urah, kar pomeni, da je hitrost njenega vrtenja na ekvatorju približno 1600 km na uro. Mi pa tega sploh ne čutimo. A to ni tema tokratne oddaje. V današnji epizodi poslušalko Teo zanima, kaj bi se zgodilo, če bi se Zemlja vrtela 2x hitreje. Bi živeli dvakrat manj časa? Bi se spremenila naša biološka ura? Bi se atomi "hitreje obračali"?

Po kanuistih boji za odličja na svetovnem prvenstvu v slalomu na divjih vodah v Londonu čakajo še kajakaše in kajakašice. Pred novim izzivom so tudi rokometašice Krima, ki bodo v ligi prvakinj gostile madžarski Ferencvaroš, izveste pa še, kako uspešno so nastope v krstni sezoni lige narodov začele slovenske nogometašice.

09:30
Novice

Pogovor z Ano Cergolj Kebler, vodjo projektov varne vožnje pri Zavarovalnici Triglav. Mestna središča se zapirajo za avtomobile, načini mobilnosti se tako spreminjajo. Vedno več je prevoznih sredstev, hitrosti so vedno višje, vedno bolj žgoči so izzivi uporabe mikromobilnosti, predvsem e-skirojev. Kako se v tujini lotevajo reševanja problemov (starostne in hitrostne) omejitve? Kako »preživeti« čas, ki je potreben, da se uveljavi zakonodaja? Zapeljemo se tudi s prostornim Fiatom, udobnim Citroenom in uporabnim Volkswagnom – tokrat bo šlo brez elektrike.

10:30
Novice

Smo na sredini že šestega Nacionalnega meseca skupnega branja. Vrsta organizacij s področja književnosti in spodbujanja branja želi z njim poudariti, da nas branje povezuje na najrazličnejše načine. O skupnem branju, znanju kot vrednoti in vplivu umetne inteligence na naš odnos do vedenja se je Maja Ratej pogovarjala z urednico in pisateljico Tino Bilban.

11:30
Novice
11:38
Obvestila

Marko Radmilovič v glosi razmišlja, kako razumeti pariško salamo v okviru visoke inflacije.

12:30
Novice

Zadnji gost podkasta V imenu narave, ki ga vsak tretji ponedeljek v mesecu pripravlja Meta Ornik (pogovori so objavljeni na spletni strani rtvslo.si), je bil doktor Boris Kryštufek, ki se je v Prirodoslovnem muzeju Slovenije zaposlil kot stažist raziskovalec takoj po študiju biologije. Pri raziskovalnem delu se je posvetil v glavnem sesalcem, še posebej so ga pritegnili glodavci.

13:30
Novice

V rubriki Ne pojemo angleško se tokrat selimo v Avstrijo, kjer je ustvarjal izjemno uspešen glasbenik Falco.

14:20
Obvestila
14:30
Novice

Ljubljanska Drama bo novo sezono začela s premiero drame Dominika Smoleta, ki jo je za oder priredil in nanj postavil Janez Pipan. O predstavi se je z ustvarjalci pogovarjala Nina Zagoričnik.

SSKJ pravi: najemnice in najemniki so osebe, ki za plačila opravljajo, opravijo določeno delo. V glasbenem poslu ni nič drugače. Lahko jih imenujemo najemniki, predvsem pa so to ljudje v drugi vrsti, ki skrbijo, da prva vrsta zveni tako, kot se spodobi. Najemniki: Katja Sever Kržič – spremljevalna pevka.

17:30
Novice
17:35
Obvestila

Utrinke s svetovnega prvenstva v slalomu na divjih vodah v Londonu, kjer so se danes za odličja pomerili še kajakaši in kajakašice, prepletemo s preostalimi dogodki v popoldnevu, ki vključujejo nov dvoboj rokometašic Krima v ligi prvakinj in tekmo državnega prvenstva v nogometu.

Večerni spored ob 18.25.

Celotna minutaža oddaje je tokrat namenjena ženskim glasbenicam. Da ostanete v družbi Vala 202 vse tja do polnoči, vas bodo prepričale: Omara Portuondo, Gaby Moreno, Gaicha, Genevieve Artadi, Fatoumata Diawara in Yasmin Raviv.

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt