Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Četrtek, 1.6.2023

00:00
Novice
01:00
Novice
02:00
Novice
03:00
Novice
04:00
Novice
05:00
Novice
05:45
Dobro jutro
06:00
Novice
06:30
Novice

V jutranjih športnih minutah se posvetimo vrhuncu teniške sezone na peščeni podlagi, Odprtemu prvenstvu Francije v Parizu.

Avtor: Luka Petrič

Odpravljamo se na otok Jøa na severu Norveške, kjer v skupnosti približno 400 prebivalcev živi Lenart Lipovšek z ženo in 5-letno hčerjo. Partnerja sta se za selitev tja odločlila v želji po tem, da bi našla dobro delujoče kulturno okolje, v katerem se (bolj kot pri nas) spoštuje razmejitev delovnega in prostega časa. Norveška je s tega vidika, zatrjuje Lenart, izpolnila vsa pričakovanja. Življenje v majhni otoški skupnosti, v kateri nihče ne zaklepa vhodnih vrat svoje hiše, kjer si ljudje med seboj pomagajo in kjer celo lokalna trgovina deluje po načelu zaupanja oz. časti, pa da ju na mnoge načine izpopolnjuje in osrečuje. Edino, s čimer se bodo še morali naučiti spopasti, so dolge polarne noči oz. zime, v času katerih se življenje na otoku (z izjemo tekačev na smučeh, ti so dejavni ne glede na vremenske razmere) za več mesecev praktično ustavi.

Avtor: Mitja Peček

08:30
Novice

Na domačih košarkarskih igriščih ostaja le še odločitev o državnih prvakih letošnje sezone. V finalu vnovič igrata Helios in Olimpija, ki serijo do treh zmag začenjata v Domžalah.

Avtor: Luka Petrič

09:30
Novice
10:30
Novice

Kdo bo letošnje ime maja? Kandidatov je pet, poslušalci sta za ime tedna v minulem mesecu izbrali predsednico Tržaškega partizanskega pevskega zbora Pinko Tomažič Rado Zergol, profesorja slovenščine na Prvi gimnaziji Maribor Jerneja Ajda, glasbenika in avtorja številnih ponarodelih skladb Andreja Šifrerja, predsednico Zveze Sožitje Branko Perne in zmagovalca kolesarske dirke po Italiji Primoža Rogliča.

Avtor: Boris Žgajnar

11:30
Novice
11:38
Obvestila

V prvi junijski Frekvenci X se oziramo v maj, ko je odmevalo rojstvo otroka, ki nosi DNK treh oseb. Pri dveh pomembnih svetovnih študijah so sodelovali tudi slovenski znanstveniki – v prvi o proteinu FUS, ki je eden od ključnih dejavnikov za nastanek frontotemporalne demence, v drugi pa o tem, da lahko ženske prekinejo hormonsko terapijo pri zdravljenju raka dojk z namenom zanositve in po porodu spet nadaljujejo z njo. Spoznamo tudi aktualnega mentorja leta, gostujoča urednica in gostja pa je tokrat dr. Saša Novak, komunikatorica znanosti 2022 in gonilno srce projekta Znanost na cesti, ki že deset let povezuje javnost z znanostjo.

Avtor: Maja Stepančič, Maja Ratej

12:30
Novice

Petindvajsetminutna oddaja je predvsem lokalno obarvana, namenjena predstavitvi dogajanj, problemov in uspehov v posameznih okoljih po vsej državi. V njej seveda najdejo prostor tudi vse pomembnejše domače in tuje novice, o katerih so domače in tuje agencije poročale do 13.00.

Avtor: RAS Prvi

V tokratnih Kulturnicah Nina Zagoričnik predstavlja letošnje prejemnike Plečnikove nagrade, medalj in študentskih štipendij, ki so jih maja razglasili na vrtu Plečnikove hiše v Ljubljani. Plečnikovo nagrado so prejeli Matjaž Bolčina, Ernest Milčinović in Jan Žonta iz ARP studia za projekt šolske knjižnice na Osnovni šoli Vič. Medalje pa so šle v roke ustvarjalcev projekta enote Čebelica v Vrtcu Kočevje, projekta Krater – tipologija mestne divjine in projekta slovenskega paviljona na mednarodni arhitekturni razstavi v Benetkah leta 2021 z naslovom "Skupno v skupnosti: 70 let zadružnih domov kot družbene infrastrukture".

Avtor: Nina Zagoričnik

14:20
Obvestila
14:30
Novice

Jajca - tedenska kolumna Anje Zag Golob o metaforah, pa tudi o umetnosti, kulturi in družbi – ne nujno v tem vrstnem redu.

Avtor: Anja Zag Golob

Osrednja popoldanska informativna oddaja Radia Slovenija traja približno 35 minut. Vanjo uvrščamo najpomembnejše aktualne dogodke tekočega dne in odmeve na preteklo dogajanje. Vsebinsko je zelo raznovrstna, saj zajema politiko, gospodarstvo, afere, zdravstvo, šolstvo in kulturo, ob koncu pa še petminutni športni prispevek.

Avtor: RAS Prvi

16:30
Novice

Cosplay je lahko le prostočasna dejavnost, subkultura, umetnost ali del resne in dobičkonosne industrije. Ljubitelji cosplaya se družijo na tekmovanjih in konvencijah, oblečeni v like iz sveta znanstvenofantastičnih serij, filmov in videoiger.

Urša Perčič se s cosplayem ukvarja v prostem času, kostume po navadi izdeluje sama. Scena v Sloveniji je že dobro razvita, predsodkov vse manj, vsakoletni dogodki pa vse bolj obiskani.

Avtor: Maruša Kerec, Anže Tomić

17:30
Novice
17:35
Obvestila

Letošnji vrhunec za taekwondoiste predstavlja svetovno prvenstvo v Bakuju, kjer ima visoke cilje četverica slovenskih borcev. Samozavestno pa svoje priprave z zadnjimi treningi končujejo slovenski odbojkarji, ki se odpravljajo na prvi turnir Lige narodov na Japonskem.

Avtor: Klemen Verlič

Debitantski album britanske pevke in glasbenice Joss Stone je izšel (že) pred dvajsetimi leti.

Avtor: Andrej Karoli

Večerni spored 18:25

Avtor: VAL202

Nina Zagoričnik in Borja Močnik razvajata z glasbo in intervjujem, ki vam da misliti.
V glasbenem delu sledita nova albuma ameriškega bobnarja, pevca in raperja Kasse Overalla z naslovom ANIMALS in ganske skupine Alogte Oho and his Sounds of Joy. Poleg tega pa še napovedi prihajajočih dolgometražcev dveh novojazzovskih ustrojev domačega Zhlehtet in londonskega Balimaya Project.
Nina gosti umetnici Urško Savič in Ano Lorger, ki se na Svetlobni gverili v Ljubljani predstavljata z avtorskim projektom Mutual Loop/Medsebojna zanka.

Avtor: Nina Zagoričnik, Borja Močnik

Zadnja sprememba: 01.06.2023 02:40:05

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt