Kmetijstvo bo v prihodnosti pred velikim izzivom: kako ob omejenih naravnih virih nahraniti rastoče svetovno prebivalstvo? Do leta 2050 moramo svojo proizvodnjo hrane povečati za vsaj 70 odstotkov, rodovitne zemlje pa je na voljo vse manj. V seriji Frekvence X razmišljamo o novih načinih intenzivne in trajnostne pridelave zelenjave ter o tehnologijah, ki spreminjajo sodobno kmetovanje. Preverili bomo, kako kravam ustreza robotska molža in kako solata uspeva v modernih rastlinjakih, ki jih nadzorujejo senzorji in umetna inteligenca, hkrati pa ugotavljamo, kako lahko s sonaravnimi metodami regeneriramo prst. Vprašamo pa se tudi, ali bodo vertikalno urbano kmetijstvo in 3D-tiskano meso res del naše prihodnosti? V treh aprilskih oddajah Frekvence X.
Avtorji: Jan Grilc, Neža Borkovič, dr. Blaž Germšek (Kmetijski inštitut Slovenije)
Avtor: Jan Grilc, Neža Borkovič, dr. Blaž Germšek