Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Četrtek, 16.3.2023

00:00
Novice
01:00
Novice
02:00
Novice
03:00
Novice
04:00
Novice
05:00
Novice
05:45
Dobro jutro
06:00
Novice
06:30
Novice

Deskarji so na predzadnji postaji svetovnega pokala tekmovali na Rogli. Tekma v Sloveniji je bila znova ena najbolj enakovrednih, kar sicer predstavlja eno večjih težav na tekmovanjih deskarjev v paralelnih disciplinah.

Avtor: Jože Pepevnik

Dr. Neža Javornik, ki je svoje otroštvo preživela na Koroškem, o sebi pravi, da ni bila nikoli posebej goreča hribolazka, pohodnica ali nasploh ljubiteljica narave. Nasprotno: dolgo si je želela živeti v kakšnem velikem mestu. V zadnjih letih pa so jo tako očarale "neskončne" planjave Škotske, da se je preselila v Kingston, manjši kraj na severu Škotske, ki ne premore niti pošte niti kakšne trgovinice. Tamkajšnja mistična pokrajina s svojimi močvirji, meglicami in prostranim zelenjem, ki sicer navdihuje bogato lokalno mitologijo, jo je navdala tudi z navdušenjem nad analogno fotografijo. Ta je v zadnjih letih postala njen poglavitni hobi. Zaposlena je na škotskem inštitutu za javno zdravje, kamor se je prekvalificirala iz akademske sfere, ki jo je morala razočarana zapustiti, potem ko je na lastni koži spoznala, kako umazano tekmovalna je lahko. To pomeni, da je njeno delovno mesto v Aberdeenu za približno štiri ure vožnje oddaljeno od njenega domovanja. Še sreča torej, pravi, da se je med epidemijo covida 19 na Škotskem delo od doma (vsaj v javnem sektorju) uveljavilo kot prevladujoči način opravljanja službe.

Avtor: Mitja Peček

08:30
Novice

Zanimivosti iz Andore s finala svetovnega pokala v alpskem smučanju, s prepletom nogometne lige prvakov in odzivi po evropski tekmi košarkarjev Olimpije ter rokometnim derbijem v četrtfinalu slovenskega pokalnega tekmovanja.

Avtor: Igor Tominec

09:30
Novice
10:30
Novice

V tretji epizodi Velikih Slovenk predstavljamo zgodbo Nade Lampret Souvan, ki je tlakovala pot ženskemu tekmovalnemu plavanju, dosegala državne rekorde in celo premagala za tisti čas – govorimo o tridesetih letih prejšnjega stoletja – nepremagljive splitske plavalke. Po končanem plavanju pa je pionirstvo zasledovala še na modnem terenu – bila je ena prvih modnih oblikovalk na Slovenskem. Izjemno izobražena, razgledana ženska, študirala je v tujini, govorila je tri tuje jezike, bila je zelo spoštovana sodelavka in izjemno kreativna kostumografinja – k sodelovanju so jo vabili veliki režiserji, oblekla je tudi velikega italijanskega igralca Marcella Mastoriannija. Šivala je v nočnem času, včasih so ji pri delu pomagali tudi otroci, med njimi hčerka Nina Souvan, ki se je spominja v radijskem portretu.

Avtor: Maja Stepančič

11:30
Novice
11:38
Obvestila

Svojevrstni možganski mehanizmi, ki botrujejo našemu preoblikovanju misli v zvočno obliko, nam tudi kažejo, kako jezik zrcali drobce našega razumevanja sveta. Med njimi so tudi kletvice. Raziskujemo, zakaj nastanejo, kaj se dogaja v možganih, kakšna je moč preklinjanja, zakaj je lahko tudi koristno, pa tudi kdaj so kletvice posledica bolezenskega stanja.

"Tristo kosmatih" epizodo v tednu možganov pripravljamo v sodelovanju z oddajo Možgani na dlani.

Avtor: Luka Hvalc, Mojca Delač

12:30
Novice

Petindvajsetminutna oddaja je predvsem lokalno obarvana, namenjena predstavitvi dogajanj, problemov in uspehov v posameznih okoljih po vsej državi. V njej seveda najdejo prostor tudi vse pomembnejše domače in tuje novice, o katerih so domače in tuje agencije poročale do 13.00.

Avtor: RAS Prvi

Zadnje tedne smo lahko sredi Kongresnega trga v Ljubljani, visoko med krošnjami platan, opazovali nenavadna izmišljena bitja in meduze, ki so ob mraku zaživela v živih barvah. Izmislil si jih je umetnik Matej Bizovičar, ki nas vsako leto posebej navduši s svojimi likovnimi, kiparskimi in svetlobnimi instalacijami.

Avtor: Nina Zagoričnik

14:20
Obvestila
14:30
Novice

Jajca - tedenska kolumna Anje Zag Golob o metaforah, pa tudi o umetnosti, kulturi in družbi – ne nujno v tem vrstnem redu.

Avtor: Anja Zag Golob

Osrednja popoldanska informativna oddaja Radia Slovenija traja približno 35 minut. Vanjo uvrščamo najpomembnejše aktualne dogodke tekočega dne in odmeve na preteklo dogajanje. Vsebinsko je zelo raznovrstna, saj zajema politiko, gospodarstvo, afere, zdravstvo, šolstvo in kulturo, ob koncu pa še petminutni športni prispevek.

Avtor: RAS Prvi

V popoldnevu pospremimo tekmo skakalcev v Lillehamerju in biatloncev, ki sezono končujejo nad Oslom. Preselimo se tudi v Mursko Soboto na nogometno tekmo državnega prvenstva med Muro in Koprom.

Avtor: Boštjan Reberšak, Tomaž Langerholz in Jože Pepevnik

16:30
Novice

Tik Tok mesečno uporablja milijarda aktivnih uporabnikov po vsem svetu. Priljubljen, zabaven, za mlade. To so najpogostejši opisi za Tik Tok. Pa tudi nevaren, zasvojljiv, prepovedan. V prvi epizodi miniserije se sprašujemo, kako (ne)varna je aplikacija, ki je v lasti kitajske družbe ByteDance. Kako resne so obtožbe o vohunjenju uporabnikov, zakaj so ga v Indiji popolnoma prepovedali in kakšen vpliv bodo imele politične odločitve Evropske unije in Združenih držav o (ne)uporabi aplikacije v javnih ustanovah. 

Gorazd Božič je vodja Nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost SI-CERT.

Avtor: Maruša Kerec, Anže Tomić

17:30
Novice
17:35
Obvestila

Razplet hitrih disciplin na finalu svetovnega pokala alpskih smučarjev in razmišljanje lanskega zmagovalca kolesarske dirke Milano San Remo, Mateja Mohoriča v tokratnih popoldanskih športnih minutah.

Avtor: Mojca Breskvar

Mineva 30 let od izida albuma Duran Duran, poznan tudi kot The Wedding Album. Po zaslugi sedme plošče so se angleški novovalovci vrnili na vrhove glasbenih lestvic.

Avtor: Andrej Karoli

Večerni spored 18:25

Avtor: VAL202

Gost je Matevž Lenarčič, izjemen letalec, okoljevarstvenik, biolog, fotograf, alpinist in glavni protagonist filma Temni pokrov sveta. Predstavili so ga na 25. festivalu dokumentarnega filma v Cankarjevem domu.

V glasbenem delu oddaje tudi ponovna izdaja dokaj obskurnega albuma jazz funka iz leta 1973, The Gow-Dow Experience Prof. Jamesa Bensona, ki ga je posnel s svojimi učenci. Med napovedmi pa prihajajoči poklon prelomni plošči Bitches Brew, ki ga je posnela all-star ekipa londonske jazzovske scene pod imenom London Brew in težko pričakovano sodelovanje skupine El Michels Affair in raperja Black Thoughta iz skupine The Roots.

Avtor: Nina Zagoričnik, Borja Močnik

Zadnja sprememba: 15.03.2023 17:25:03

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt