Na dan, ko je Slovenija praznovala 33 let, si je nogometna reprezentanca v tretji tekmi na EP priigrala tretjo točko in se veselila prvega preboja v izločilne boje velikega tekmovanja.

Po prvi točki sreča, po drugi razočaranje, tretja točka pa je najlepša med vsemi, zmagovita, proti nosilcu skupine C. Slovenija je zadržala vse nalete in na trenutke trpela, kot so v reprezentančnem taboru pogosto ponavljali. Angleži so imeli veliko več žoge v svojih nogah, več kot 70 odstotkov, niso si pa priigrali veliko zglednih priložnosti, manj kot Danci ali Srbi, najboljše samo po strelih od daleč.

Prisluhnite pogovoru s selektorjem Matjažem Kekom, ki je bil vidno utrujen, a se razgovoril za Val 202, Andraž Šporar je rekel, da cilj upravičuje sredstva, navijači pa so našli nov napev za Jako Bijola: "Levo na Haalanda, desno Ronaldota, včasih tud' zabije gol Jaka Bijol. Oooo, Jaka Bijol, oooo, Jaka Bijol!" O zgodovinski zmagi debatira radijska reporterska ekipa v Nemčiji: Boštjan Janežič, Marko Cirman, Jože Pepevnik in voditelj Luka Petrič.

Luka Petrič