Matjana Koren Golja, glavna medicinska sestra Kliničnega oddelka za intenzivno terapijo otrok Kirurške klinike UKC Ljubljana, kjer se zdravijo najtežje bolni otroci, je že v otroštvu vedela, da bo medicinska sestra. ''Skoraj 21 let sem že tukaj, doživela sem marsikaj, tudi veliko lepih zgodb me veže na ta oddelek. Zelo težko je takrat, ko postaneš mama, sprašuješ se, kaj pa, če bi bil to moj otrok.'' Zaupala nam je tudi to, da ne more povsem zapreti vrat oddelka, ko odide domov …

Nanizanka 45 let tovarne zdravja na val202.si/zgodbe, avtorica: Tatjana Pirc

Matjana Koren Golja je že od mladih nog vedela, da bo medicinska sestra

Klinični oddelek za intenzivno terapijo otrok Kirurške klinike UKC Ljubljana, kjer se zdravijo najtežje bolni otroci, nam predstavlja Matjana Koren Golja, glavna medicinska sestra, ki nam je zaupala tudi to, da ne zna povsem zapreti vrat oddelka, ko odide domov. "Priznam, ne morem iz svoje kože," pravi.

"Skoraj 21 let sem že tukaj, doživela sem marsikaj, tudi veliko lepih zgodb me veže na ta oddelek. Zelo težko je takrat, ko postaneš mama, ko se sprašuješ, kaj pa, če bi bil to moj otrok.

Na leto sprejmejo od 600 do 700 otrok, vsak trenutek so pripravljeni tudi na prevoz otroka, ki potrebuje njihovo pomoč.

"Organizirano imamo 24-urno pripravljenost zdravnika in medicinske sestre, če bi bilo treba pripeljati kritično bolnega otroka iz drugih bolnišnic v našo intenzivno terapijo. Ta transport opravljamo s posebnim reševalnim vozilom ali s helikopterjem. Opravljamo prevoze majhnih otrok v inkubatorjih in vse kritično bolne otroke do štirinajstega leta."

To je multidisciplinarni oddelek, s svojim strokovnim znanjem in opremo pa se lahko postavi ob bok največjim podobnim evropskim centrom.

"Ponosna sem na ekipo, v kateri delam, v njej se prepleta modrost starejših in nova znanja in pogledi mlajših. Vsi se učimo drug od drugega."

Zelo pomembno je tudi dobro sodelovanje s starši, poudarja Matjana Koren Golja.

"Starše spodbujamo k temu, da svojega otroka negujejo, s tem tudi oni kljub težki bolezni, s katero se spoprijemajo, lahko prispevajo svoj delež. V najtežjih trenutkih jim skušamo stati ob strani. Pomembno je, da starši vedo, da se celoten tim trudi in daje vse od sebe."

"To delo je treba opravljati s srcem," pravi Matjana Koren Golja, ki je že od mladih nog vedela, da bo medicinska sestra.

Tatjana Pirc