Kdo je žrtev? Kdo je morilec? Je zločin zakrivil osamljeni morilec, ali je neznanka morala s poti zaradi zarote?

V miniseriji podkasta Zgodbe Maruša Kerec in Gašper Andrinek raziskujeta ozadja kriminalke Jezero, ki jo je napisal Tadej Golob.

V miniseriji podkasta Zgodbe raziskujemo ozadje kriminalke Jezero, ki jo je napisal Tadej Golob. 2. del: V forenzičnem laboratoriju

Kdo je žrtev? Kdo je morilec? Je zločin zakrivil osamljen morilec ali je neznanka morala s poti zaradi zarote?

Maruša Kerec in Gašper Andrinek iščeta mejo med realnostjo in fikcijo. “Nadaljevanke v zadnjih dvajsetih letih so popularizirale poklic forenzika. Po eni strani nam je to všeč, ljudje so spoznali naše delo, po drugi strani pa zdaj od nas pričakujejo preveč. Mislijo, da lahko do dokazov pridemo v nerazumno kratkem času,” razlaga direktor Nacionalnega forenzičnega laboratorija Gorazd Pezdir.

Po podatkih Policije se v Sloveniji zgodi nekje do 20 umorov na leto. Od leta 1991 do 2016 so obravnavali 1598 ubojev in umorov. Nepreiskanih je ostalo 22 primerov. “Razlika med realnim delom forenzika in pa tem televizijskim ali pisateljskim, je velikanska. Ogromno sem si pomagal s skriptami študentov, učil sem se in se potem pogovarjal z ljudmi, ki se s tem ukvarjajo,” ozadje nastajanja kriminalke opisuje Tadej Golob. 

Nova serija podkasta Zgodbe.

Jezero, prolog: Izlet na kraj zločina

Jezero, 1. del: Izginuli

Jezero, 3. del: Na obdukciji

Jezero, 4. del: Tadej Golob za tipkovnico

Pogovor o Jezeru na Ljubljanskem gradu

O skrivnostih kriminalnega romana, snemanju televizijske nadaljevanke in zgodbi trinajst ur trajajoče zvočne knjige so se pogovarjali: Tadej GolobSebastian Cavazza in Miha Šalehar.

Gašper Andrinek, Maruša Kerec