35 dni dela brez enega prostega dne, neplačane nadure, aroganten in poniževalen odnos, tudi to sta doživela ekonomska migranta, ki sta v bogatejši državi iskala svojo priložnost, vendar sta ugotovila, da bosta kot tujca vedno ranljiva za izkoriščanje. Sta iz Maribora, delala pa sta v Avstriji. Med drugim sta opazila še hujše izkoriščanje sodelavca s Kosova, države, v kateri so ljudje pripravljeni tvegati življenje, da bi prišli do dela v Evropski uniji. Spregovorili so tudi bosanski delavci v podjetju na Vrhniki, ki so se prav tako ujeli v past brezobzirnega izkoriščanja. Delavske domine padajo povsod, kar daje krila "korporativnim psihopatom", ki dobrih in poceni delavcev ne izpustijo zlahka iz svojih krempljev.

Serijo Delavske domine pripravljajo Jan Grilc, Luka Hvalc, Gašper Andrinek in Gorazd Rečnik.

35 dni dela brez enega prostega dne, neplačane nadure, poniževanje sta doživela Slovenca, ki sta v Avstriji iskala priložnost, vendar sta ugotovila, da bosta kot tujca vedno ranljiva za izkoriščanje

35 dni dela brez enega prostega dne, neplačane nadure, aroganten in poniževalen odnos, tudi to sta doživela ekonomska migranta, ki sta v bogatejši državi iskala svojo priložnost, vendar sta ugotovila, da bosta kot tujca vedno ranljiva za izkoriščanje. Sta iz Maribora, delala pa sta v Avstriji. Spregovorili so tudi bosanski delavci v podjetju na Vrhniki, ki so se prav tako ujeli v past brezobzirnega izkoriščanja. Delavske domine padajo povsod, kar daje krila “korporativnim psihopatom”, ki dobrih in poceni delavcev ne izpustijo zlahka iz svojih krempljev.

“Korporativne psihopate ljudje pogosto opisujejo kot karizmatične. Ker ne poznajo sveta čustev, se jih naučijo izredno dobro oponašati. V pravem trenutku zanjo zelo prepričljivo demonstrirati točno to, kar se od njih pričakuje.” – psihoterapevtska Nika Deu

“Delali sem po 12 ur na dan, 240 ur na mesec. Nikoli nisem prejel več kot 1.000 evrov. Počutim se prevaranega in izkoriščenega. Smo kot v zaporu. Iz službe hodim samo spat,” pravi migrantski delavec iz Bosne in Hercegovine in dodaja: “Mislil sem, da se delavca v Sloveniji spoštuje.”

“Ljudje so popolnoma brez pravic. To je popolno razčlovečenje večinoma mladih fantov, ki zapustijo svojo družino, grejo s trebuhom za kruhom, s Slovenijo pa imajo tako grenko izkušnjo.” – sindikalistka Mateja Gerečnik, SKEI


Prvi del serije Delavske domine: Migrantski delavci v krempljih psihopatov

Mama voznika tovornjaka iz Banjaluke, ki so ga tukaj prisilili v kršenje vseh predpisov in mu na koncu še grozili, je bila prepričana, da se kaj takega, kar se je zgodilo njenemu sinu, v Evropski uniji ne more dogajati.

Tretji del serije Delavske domine: Plenilci prežijo na delavce

Prakse nekaterih delodajalcev, ki zaposlujejo migrantske delavce, so nečloveške.

Serija Delavske domine nastaja ob podpori Migration Media Award in je nadaljevanje projekta Siniševo delo, raziskovalne zgodbe o izkoriščanju delavcev z Balkana.

Gašper Andrinek, Gorazd Rečnik, Jan Grilc, Luka Hvalc