Še vedno spremljamo zgodbo Siniše Marinkovića, 50-letnega slikopleskarja iz Bosne in Hercegovine, ki je kot napoteni delavec v tujini in tudi med delom v Sloveniji izkusil ves spekter izkoriščevalskih praks. Siniša je tudi dokaz, kako lahko birokracija človeku zagreni življenje. Od leta 2015 namreč ne more več enostavno prečkati schengenske meje. Zakaj? Izveste v 4. delu podkasta Siniševo delo, v katerem skupaj z glavnim junakom prečkamo mejo med Slovenijo in Hrvaško, odpravljamo pa se tudi v Nemčijo.

Na schengenski meji Siniša vedno doživi isto travmo, isto provokacijo. Z vlaka ga pospremijo kot kriminalca. Zakaj?

S Sinišo smo se čez schengensko mejo odpravili peti dan izvajanja poostrenega nadzora. Slutil je, da bo imel znova težave. Iz Zagreba smo se proti Ljubljani vračali z vlakom. Policist v zrelih letih je brez besed skeniral potni list Siniše Marinkovića. Najprej je pridvignil obrvi, potem pa usmeril pogled proti našemu delavcu. Začel se je prvi krog izpraševanja, policista je predvsem zanimalo, kdaj in kje je Siniša vstopil na Hrvaško. Ko je povedal, da pred nekaj urami na cestnem prehodu Obrežje, se je odzval z očitno presenečenostjo … Nato je poklical v bazo in prosil za dodatno preveritev. Ko je dobil odgovor, je Siniši povedal, da bo moral zapustiti vlak in oditi z njim.

“Na meji vedno doživim isto travmo, isto provokacijo. Z vlaka me pospremijo kot kriminalca, mimo vseh potnikov, v očeh katerih opazim obtožbe in posmeh. Grozno se počutim, srčni utrip se mi poviša, potijo se mi dlani, čeprav ni niti enega razloga, da bi se lahko počutil krivega.”

Siniša je kot napoteni delavec v tujini in tudi med delom v Sloveniji izkusil ves spekter izkoriščevalskih praks. Je tudi dokaz, kako lahko birokracija človeku zagreni življenje. Že od leta 2015 namreč ne more več enostavno prečkati schengenske meje. Razlog tiči v drobni zaznambi v njegovem potnem listu. Nemčija ga je namreč tedaj vpisala v svoj policijski sistem, razlog pa naj bi bilo delo na črno. Le da sam o tem ni nič vedel. V Hannover se je namreč prek delodajalca iz Ljubljane odpravil s poštenimi nameni, nazaj v Slovenijo pa vrnil kot kriminalec.

Na Siniševo delo se lahko naročite: RSS ali iTunes

*Zgodba Siniševo delo je nastala ob podpori programa “Reporters in the Field” organizacij Robert Bosch Stiftung in Šole novinarstva v Berlinu. Novinarji, raziskovalci in producenti: Luka Hvalc, Maja Ratej, Gašper Andrinek, Anja Hlača Ferjančič, Jan Grilc in Gorazd Rečnik. Medijska hiša Val 202.

Luka Hvalc, Maja Ratej