Ob polfinalnih tekmah slovenskega odbojkarskega pokala preverimo, kaj je minula, doslej najkakovostnejša sezona na domačih tleh, prinesla posameznim klubom. Ugotavljali bomo, kakšna je klubska in reprezentančna prihodnost slovenske odbojke, kdo so vzhajajoče zvezde ter kakšen je doseg slovenskih klubov in reprezentanc.

Merkur Maribor po 28 letih spet državni prvak v odbojki

S petkovim finalom državnega pokala med ekipama ACH Volley Ljubljana in Calcit Volley se sklepa ena najzanimivejših sezon slovenske odbojke.

V domačem prvenstvu je Merkur Maribor prekinil primat kluba iz prestolnice, ko je preprečil 17. zaporedni naslov ljubljanskemu ACH Volleyju. Podpredsednik in izvršni direktor štajerskega kluba Matjaž Strdin je poudaril povezanost, ki se je razvila v ekipi. To v veliki meri pripisuje pretežno domače sestavljeni ekipi, ki tudi manj stane – zaradi česar so lahko parirali finančno močnejšima kluboma iz Ljubljane in Kamnika.

"V domačem prvenstvu so Mariborčani pokazali več želje, odločnosti, na koncu verjetno tudi znanja. Seveda mi je žal za državno prvenstvo, a pred nami je še finale pokala - tudi to je za nas pomembno tekmovanje, saj nam odpira pot do evropskih pokalov v prihodnji sezoni, in verjamem, da naši igralci zadnjo tekmo sezone jemljejo resno." - Rasto Oderlap, predsednik ACH Volleyja

ACH Volley je sicer spet prejel naziv srednjeevropskih prvakov, a v ligi prvakov ni dosegel želenih uspehov. Ljubljanski klub bo zaprosil za izdajo posebnega povabila za nastopanje v ligi prvakov prihodnjo sezono, še večjo željo po udeležbi pa predstavlja dejstvo, da bo prireditev ob žrebu potekala v Sloveniji, kar še utrjuje položaj slovenske odbojke.

Gregor Hribar, predsednik kamniškega Calcita, trdi celo, da smo spremljali najbolj kakovostno odbojko od osamosvojitve. Oderlap se ne strinja, meni, da je bilo sicer bolj razburljivo, a ne bolj kakovostno, saj kakovost kaže uspešnost na mednarodnih tekmovanjih.

Z dvigom slovenske odbojke se bo pri vseh omenjenih klubih hitro razvila tekma za novačenje domačih odbojkarjev, čeprav morajo kakovost iskati tudi v tujini. Klubski razcvet pa prinaša dobre napovedi tudi za državno reprezentanco, ki se v nedeljo zbere za nastope v ligi narodov.

Val 202