Fašizem je strah pred svobodo, ki ga sproži bežen pogled na svobodo, pravi britanski novinar in aktivist Paul Mason, nekoč voditelj na BBC-ju. Je mobilizacija nasilnežev, ki ne želijo biti svobodni. Lekcija 20. stoletja pa je, da ko fašističen način razmišljanja prevzamejo milijoni po vsem svetu, popolnega uničenja ni več mogoče ustaviti, še piše v knjigi: Kako zaustaviti fašizem. Cilj nacistov je bil, da uničijo ves napredek od francoske revolucije in to je tudi cilj današnje skrajne desnice, opozarja. Ob prevodu knjige v nemški jezik se je s Paulom Masonom v Berlinu za RTV Slovenija pogovarjala Polona Fijavž.

Kjer koli se pojavi fašizem, gre za življenje in smrt demokracije, zato moramo biti ponosni antifašisti, poudarja nekdanji dopisnik BBC-ja Paul Mason

Paul Mason je avtor knjige Kako zaustaviti fašizem in nekdanji novinar in voditelj britanskega BBC-ja. Pravi, da je 20. stoletje pokazalo, kaj se zgodi, ko milijoni prevzamejo fašističen način razmišljanja. V svoji knjigi piše o fašistoidnih gibanjih, ki po njegovem organizacijsko niso tako velika kot v 20. stoletju, a nevarnejša. Z njim se je v Berlinu pogovarjala naša dopisnica Polona Fijavž.

"Desni populisti pridejo na oblast, napadajo medije, ustavo, sodstvo. Sodniki postanejo sovražniki ljudstva, potem so na vrsti mediji in s tem početjem se utrdijo na oblasti tako, da jim nihče ne more nič. Poglejte Viktorja Orbana, to je storil on."

Val 202