Napetosti med zahodom in vzhodom, ki se razplamtevajo v Ukrajini, bodo imele posledice tudi v evropskem gospodarstvu in energetiki. Pa je Evropa na to pripravljena? Kako pa konflikt, ki traja že več let, doživljajo Ukrajinci?

Gost Vročega mikrofona je dr. Denis Mancevič.

Stopnjevanje konflikta, ki traja že 8 let, lahko še bolj prizadene že tako oslabljeno ukrajinsko gospodarstvo, posledice pa bi lahko čutila tako Rusija kot tudi Evropa. Gost: dr. Denis Mancevič

Ameriška vlada pravi, da Rusija še naprej povečuje število vojakov na meji z Ukrajino. Svojo vojaško aktivnost pa naj bi povečala tudi v Sredozemlju in Atlantiku. Stopnjevanje konflikta, ki traja že 8 let, lahko še bolj prizadene že tako oslabljeno ukrajinsko gospodarstvo, posledice pa bi lahko čutila tako Rusija kot tudi Evropa.

Kako pa na konflikt gledajo Ukrajinci? Kako daleč je Rusija pripravljena iti? Kako zelo različna sta si vzhod in zahod Ukrajine? Kakšno vlogo ima Evropska unija? V katerem primeru in na kakšen način bi se lahko odnosi med Ukrajino in Rusijo na dolgi rok normalizirali, da to ne bi bilo področje latentne vojne in konflikta?

Gost oddaje je politolog, nekdanji diplomat in direktor v družbi Herman & partnerji dr. Denis Mancevič.

Gašper Andrinek