Napovedovati, kako se bodo razpletli dogodki in v katero smer bodo šle nekatere aktualne teme, je bilo vedno nehvaležno delo za analitike ter strokovnjake. V zadnjih letih se je to izkazalo celo za nemogoče. Napovedi za leto 2020, ko se je svet soočil s pandemijo kovida, so v celoti zgrešile, tudi vojne v Ukrajini si ni skoraj nihče upal napovedati. Ampak, čeprav se ne igramo Nostradamusa, poskušajmo vsaj približno pogledati, kaj čaka Svet v letu 2023.

Analizirata: prof. dr. Ana Bojinovič Fenko, Katedra za mednarodne odnose na Fakulteti za družbene vede, in zunanjepolitični novinar Dela Jure Kosec.

 

 

Vprašanje prof. dr. Ana Bojinović Fenko Jure Kosec
Se bo končala vojna v Ukrajini?  Vojaški spopadi morda, konflikt še ne.  To si je težko predstavljati. Mislim, da je boljše vprašanje, če se lahko vojna zaostri. Na to pa mislim, da je lahko odgovor samo pritrdilen.
Bo Kitajska napadla Tajvan? Ne. Uporaba drugih sredstev zunanje politike bo imela prednost.  Kitajska lahko spremlja na drugem koncu sveta, kaj bi to pomenilo. In mislim, da je to odvračilni faktor. 
Bo padel režim v Iranu? Ne. Grobo nadaljevanje vlade se bo nadaljevalo.  Ne.
Bomo v Evropi doživeli energetske mrke? Ne. V najslabšem primeru bi lahko gospodinjstva utrpela vnaprej znane dvourne redukcije elektrike na dan. Mislim, da se je nevarnost za to zimo polegla, vprašanje, če pa se je za naslednjo. 
Kaj bo v medijskem ospredju leta 2023? To, kar se prodaja. To je navadno strah in negotovost za podjetnike, investitorje in gospodinjstva.  Vojna v Ukrajini.
Kaj bo “slon v prostoru”? Naslavljanje globalne neenakosti.  Jedrske grožnje.
Kaj bo spregledano?  Pravica do zasebnosti v luči digitalnega razvoja in zagotavljanja varnosti držav in poslovanja podjetij.  Tisti dogodki, za katere še ne vemo, da se bodo zgodili. Neznane neznanke. 
Kaj bo pozabljeno pa ne bi smelo biti?    Sirska državljanska vojna. Vsi konflikti, ki jih je morda vojna v Ukrajini zasenčila.
Katera mednarodna tema bi lahko najbolj vplivala na Slovenijo? Z diplomatskega vidika: Glasovanje o slovenski kandidaturi za nestalno članstvo v Varnostnem svetu Združenih narodov. Vojna v Ukrajini.
Bo Slovenija izvoljena v varnostni svet Združenih narodov kot nestalna članica?  Bo. Bo.
Kaj navdaja z upanjem v letu 2023?  Poraz ideje neliberalne demokracije v Sloveniji. Se strinjam s profesorico. Tudi na ravni EU se je izkazalo, da pojav neliberalne demokracije nima prihodnosti. 

 

 

Gašper Andrinek