Prav v teh dneh po domovih marsikje že zaganjajo peči in odpirajo radiatorje, ob tem pa se številnih polašča strah pred previsokimi stroški. Energetski strokovnjaki pritrjujejo, da je pred nami turbulentna jesen, razmere so kaotične in napovedi, kako bo čez mesec ali dva, so negotove. A kljub temu lahko preverimo, po kakšnih osnovnih ukrepih lahko posežemo doma, da bomo energetsko varčnejši, in kaj pomenijo vladni ukrepi za zmanjševanje energetske draginje: kdo si lahko obeta najdražje položnice in kdo celo prihranke? Pozabili nismo niti na okoljevarstveno vprašanje: zaradi varčevanja bo v peči romalo marsikaj, kar utegne močno onesnažiti zrak.

Članek Premešane karte cen energentov je na voljo na spletni strani Moje finance

Sogovorniki: 

  • Srečko Korber iz revije Moje finance; 
  • dr. Tomislav Tkalec, Fokus – društvo za sonaravni razvoj; 
  • dr. Griša Močnik z Univerze v Novi Gorici in inštituta Jožefa Stefana, ki se strokovno med drugim posveča bremenu črnega ogljika v zraku; 
  • Bojan Žnidaršič, neodvisni energetski svetovalec. 

V oddaji smo predvsem potipali teren pred prihajajočo kurilno sezono, ki prinaša negotovost zaradi višanja cen energentov. Področje bomo z različnih vidikov spremljali še naprej, vabljeni, da svoja vprašanja in premisleke delite z nami na elektronskem naslovu val202@rtvslo.si.

uredništvo Vala 202

Maja Ratej