Dan upora proti okupatorju ponuja imenitno priložnost, da se o pomembnosti zgodovine in vloge same zgodovinopisne stroke pri nas pogovorimo z Markom Zajcem. Sodelavec Inštituta za novejšo zgodovino je ravno tistih let, da se še lahko spominja življenja v skupni Jugoslaviji, ostali dve tretjini časa pa je preživel v samostojni Sloveniji. Sprva ga je strokovno najbolj navdušilo 19. stoletje, ko smo Slovenci pod Habsburžani začeli jasno izražati svojo narodno samobitnost. V zadnjih letih se je osredinil na drugo polovico 20. stoletja. Vmes je zanimiva zgodovinska pričevanja vpletal tudi v program študentskega radia in tam navduševal z oddajo Kocine zgodovine.

Ob dnevu upora proti okupatorju: Pogovor z zgodovinarjem in sodelavcem Inštituta za novejšo zgodovino dr. Markom Zajcem

Ob dnevu upora proti okupatorju se o pomembnosti zgodovine in vlogi same zgodovinopisne stroke pri nas pogovarjamo z zgodovinarjem dr. Markom Zajcem, sodelavcem Inštituta za novejšo zgodovino. Sprva ga je strokovno najbolj navdušilo 19. stoletje, ko smo Slovenci pod Habsburžani začeli jasno izražati svojo narodno samobitnost, v zadnjih letih pa se je osredotočil na drugo polovico 20. stoletja. Koliko zgodovine pa še je v slovenski zgodovini?

"Zgodovine je zmeraj enako. V zadnjem času preučujem 80. leta, sem sem padel iz 19. stoletja, vmes sem se ustavil med obema vojnama. Poznamo več zgodovin. Jaz skušam govoriti s stališča odprte, mednarodne, akademske zgodovine, kjer poskušamo biti zelo analitični in teoretski. Po drugi strani je lahko zgodovina tudi pošast, veda mrtvih, ki muči žive. Ta zgodovina tukaj obstaja, jo vidimo tudi v Evropi. Vemo, da je v Evropi vojna. Proti tej zgodovini pa se mora akademsko zgodovinopisje boriti. Duhovi preteklosti so lahko videti povsem nenevarno, v kakšnem kotu visi kakšen duh, ampak potem se lahko ta duh povampiri v zombija."

Preden smo današnji praznik poimenovali kot dan upora proti okupatorju, se je imenoval še dan OF in dan boja proti okupatorju. Brez tega praznika ne bi bil mogoč noben državotvoren praznik. "Zelo dobro je, da je ta praznik, ne glede na te transformacije, obstal, da se je obdržal, to vidim kot eno pozitivno stvar, kajti brez upora, tudi tistega, kar bi lahko rekli patriotizem, ni. Po mojem mnenju smo lahko patriotski samo s kritiko in pa mogoče tudi z uporom."

 

Damjan Zorc