Svet za razvoj pri SAZU je februarja pripravil prva dva posveta o prihodnosti javne radiotelevizije, na katerih so z uglednimi in uveljavljenimi evropskimi in slovenskimi strokovnjaki obravnavali ključna razvojna vprašanja javne RTV v različnih delih Evrope in pri nas.

Koordinator posvetov akademik prof. dr. Slavko Splichal je povedal:

"Javna RTV v Sloveniji je ogrožena zaradi političnih pritiskov in prizadevanj, da bi si vladajoča koalicija podredila javno radiotelevizijo kot svoj propagandni stroj."

Ali prof. Splichal, ki je tudi član Programskega sveta RTV Slovenija, vidi rešitev?

"Brez ozaveščanja parlamentarnih strank, da dolgoročno tako podrejanje javne RTV pomeni izjemno škodo za demokratični politični proces, te spremembe niso mogoče. Poti za spremembo so, problem je v zavesti tistih ljudi, ki lahko k temu prispevajo."

Prof. Splichal ne verjame, da je kratkoročne rešitve mogoče v obstoječi sestavi programskega sveta.

"Verjetno je  edina učinkovita rešitev sprememba zakona, ki bi omogočil normalno delovanje RTV Slovenija. Kar se zdaj dogaja, je bilo leta 2005 natančno napovedano v razpravah o predlogu sedaj veljavnega zakona o RTV. Trajalo je sedemnajst let, da se je programski svet tako radikaliziral, a v izhodišču je bilo jasno, da se bo to zgodilo. In zdaj se je."

Vse sile je treba vložiti v to, da javna RTV obstane v svoji izvorni zamisli. Javne radiotelevizije so kot prameter, ki je bil včasih temeljno merilo za meter.

"Če ugasnejo javne radiotelevizije, bo hitro v zelo hudi krizi celotno novinarsto."

V Evropi potekajo tudi razprave o javnem internetu, poudarja akademik Splichal: "Če ne bomo ustavili in obrnili trenda nedemokratičnih procesov, ki so ga povzročile korporacije, bo internet postal paralelno vesolje, v katerem ne veljajo pravila in zakoni, ki jih poznamo v realnem svetu."

Maria Heller, profesorica na univerzi Eotvos Lorand v Budimpešti, je na prvem posvetu, ki ga je organiziral SAZU, povedala, kako so mediji na Madžarskem postali propagandni stroj Orbana in vladajoče stranke. Po okupaciji medijev, ki se je z vsemi sredstvi, tudi nezakonitimi, začela 1998, imajo danes le še en nacionalni neodvisni televizijski kanal,  niti enega neodvisnega nacionalnega radia ali dnevnega časopisa, prevladujejo neodvisni spletni mediji, je povedala Maria Heller.

"Madžarski medijski prostor je katastrofa."

Tatjana Pirc