Spregovoriti o spolni zlorabi v Katoliški cerkvi je težko, posledice so lahko zelo hude, krik žrtev pa še vedno ni slišan. Ljudje to gnusno dejanje doživljajo kot umor duše. Izpoved žrtve, s katero se je pogovarjal Gorazd Rečnik, ni primerna za otroke. Ni napad, je krik, ki kliče po resni obravnavi te teme, takšni, kot so se je lotili na primer v Franciji.

Spregovoriti o spolni zlorabi v Katoliški cerkvi je težko, posledice so lahko zelo hude. Izpoved žrtve, s katero smo se pogovarjali, ni napad, je krik, ki kliče po resni obravnavi te teme

"Zaščititi želim vse žrtve, ki bi to mogoče še bile," je na vprašanje, zakaj se je odločila govoriti, odgovorila sogovornica, ki je doživela spolno zlorabo v Katoliški cerkvi. Ljudje to gnusno dejanje doživljajo kot umor duše.

"Se res ne da nič spremeniti? Če bomo tiho, se res ne da. Če pa ne bomo tiho, pa se mogoče kakšna žrtev reši." – razmišlja žrtev spolne zlorabe, ki ji v času, ko jo je zlorabljal župnik Marjan Zupanc, ni verjel in pomagal nihče.

Župnik, ki je trenutno v domu upokojenih duhovnikov, je zlorabljal od leta 1971 do 2010. Ona je podala prijavo leta 2009: "Zelo težko je podati prijavo. S podano prijavo si zapreš določeno kvoto prijateljev. Sodelavci te gledajo postrani. Škofje in cerkveni laiki te hočejo prepričati, da to ni res, da si ti kriv, da se je to zgodilo. In da naj polagam račune tam, kjer bo treba, in da naj zdaj molčim. Ne, ne morem molčati, ker je toliko otrok še zadaj za mano, ki se jim to lahko zgodi, ki se jim je zgodilo, in upam, da se ne bo nikomur več. Upanje je sicer zelo majhno, ampak upam, da se ne bo nikomur več."

"Žalostno je, ko ugotoviš, da si bil star 12 let, ko se ti je to zgodilo, in po toliko letih se potem srečaš z nekom, ki je generacija tvojih otrok, ta pa je bil zlorabljen že pri šestih letih."

To srečanje opiše kot krik in vprašanje: "A ti tudi?!"

Predsednik francoske zveze žrtev Osvobojena beseda Francois Devaux, tudi sam žrtev spolne zlorabe duhovnika, nam je povedal, da številni niso razumeli smisla organizacije, v kateri je zbral žrtve, ki so prestale skrajno trpljenje, usmeril sile in se spoprijeli s Katoliško cerkvijo: "Organizacijo, ki razkriva spolne zlorabe v Katoliški cerkvi, je bilo zelo težko voditi. Odzivi odgovornih so bili podobni kot drugod. Povsod je katoliška hierarhija delala težave. Nikjer ni institucionalne volje glede preiskav in pravične povrnitve žrtvam."

Na začetku številni niso verjeli, da se spolne zlorabe v Cerkvi dogajajo tudi v Franciji. Toda neodvisno poročilo je razkrilo, da so francoski duhovniki v 70 letih zlorabili več kot 216.000 otrok, znotraj Cerkve pa je delovalo približno 3000 pedofilov. Ravno zato pa mora biti krik žrtev slišan tudi v Sloveniji.

Gorazd Rečnik