Razmere v Afganistanu se spreminjajo iz ure v uro, o tem pričajo aktualna poročila v naših dnevno-informativnih oddajah. Kako pa je do teh razmer pravzaprav prišlo, kako daleč moramo iti z razlago, da bi vsaj približno razumeli, kaj se dogaja v Afganistanu v širšem kontekstu? Gašper Andrinek je pred Vroči mikrofon povabil strokovnjaka za Bližnji vzhod dr. Primoža Šterbenca.

Dr. Primož Šterbenc pojasnjuje, kako talibanski prevzem oblasti postaviti v zgodovinski kontekst države, kjer že več kot 40 let neprenehoma divjajo spopadi

Kako je prišlo do trenutnih razmer v Afganistanu? Kako daleč moramo iti z razlago, da bi vsaj približno razumeli, kaj se dogaja v Afganistanu v širšem kontekstu? Predavatelj na Fakulteti za management Univerze na Primorskem dr. Primož Šterbenc odgovarja na vprašanja, kdo so Talibani in kako so nastali, kako so Afganistanci živeli pod njihovim prejšnjim režimom, kaj lahko pričakujejo zdaj, kakšno zapuščino so v zadnjih 20 letih za seboj zapustile Združene države Amerike skupaj s koalicijo in zakaj Zahod še vedno ne razume Afganistana.

Razmere v Afganistanu se spreminjajo iz ure v uro, o tem ves čas poročamo v naših dnevno-informativnih oddajah. O Afganistanu so podrobno govorili tudi v Studiu ob 17.

Gašper Andrinek