Preventivni, poznamo jih tudi pod besedo sistematični zdravstveni pregledi so obvezni za šolarje, v vseh delih izobraževanja, pregled potrebujemo za zaposlitev, vožnjo avtomobila, ob spremembah pravilnika za izvajanje preventivnega zdravstvenega varstva tudi za ukvarjanje s športom. Sistematizirani pregledi se bodo začeli že pri registriranih športnikih v osnovnih šolah. Kaj prinašajo pregledi? Samo ugotavljanje morebitnih prirojenih napak ali dajejo tudi osnove za raziskovanje potenciala mladih športnikov? Kdo in kako bo vključen v proces in kakšne aplikativne vrednosti se obetajo?

Ali pregledi prinašajo samo ugotavljanje morebitnih prirojenih napak ali dajejo tudi osnove za raziskovanje potenciala mladih športnikov? Kdo in kako bo vključen v proces in kakšne aplikativne vrednosti se obetajo?

Pred tedni so potrdili nov pravilnik za izvajanje preventivnega zdravstvenega varstva na primarni ravni. Ministrstvo za zdravje je s pravilnikom posodobilo izvajanje preventivnih pregledov pri otrocih in mladostnikih, prvič pa so v preventivne preglede z dodatnimi vsebinami vpeljali tudi vse registrirane športnike, ki jih je v Sloveniji več kot 60.000. Prvi zdravstveni pregledi bodo opravljeni med 10. in 13. letom, potem pa si bodo sledili ob spremljanju športnega udejstvovanja mladih športnikov.

Zakaj je tako pomembna preventiva? Kako se bo zdravstvena stroka prilagajala specifikam posameznih športov? V času odraščanja se z razvojem potenciala oblikujejo tudi specifične sposobnosti posameznih športnikov, posledično pa tudi težave na različnih področjih.

Sogovorniki:

  • dr. Bernarda Vogrin, specialistka na področju pediatrije
  • Bogdan Gabrovec, predsednik OKS
  • Gregor Jurak, Fakulteta za šport
  • dr. Matjaž Vogrin, specialist ortopedije in predsednik Medicinske komisije pri OKS

Boštjan Reberšak