Vlada je v sedmem protikoronskem svežnju umaknila spremembe financiranja nevladnih organizacij

Vlada se je tako uskladila in umika predlagane spremembe financiranja nevladnih organizacij. Nov, sedmi sveženj protikoronskih ukrepov (PKP7) je sicer obsegal nenapovedano določilo, s katerim naj bi številne nevladne organizacije izgubile ključni vir financiranja. Iz posebnega proračunskega sklada, težkega približno pet milijonov evrov, je Ministrstvo za javno upravo prek razpisov financiralo nevladne organizacije, za številne pa je prav ta (stabilen) vir financiranja pomenil tudi dodatno možnost pridobivanja sredstev na mednarodnih razpisih.

"Mislim, da po sedmih mesecih nikogar več ne more presenetiti, da se še v enem protikoronskem svežnju znajde še eno kukavičje jajce. Ta so tista, s katerimi glavna stranka v resnici izvaja svojo politiko. Na neki način nas to ni presenetilo, bilo pa je zopet podano brez kakršne koli razprave." – Goran Forbici, direktor Centra nevladnih organizacij Slovenije (CNVOS)

Goran Forbici opozarja, da je število nevladnih organizacij v Sloveniji sicer povsem običajno. Imamo jih nekaj več kot 27.000. Kar pa predstavlja problem, je opazno deljenje nevladnih organizacij na koristne in nekoristne, s čimer se zabriše njihove dejansko družbenokoristne vloge.

"Pojem nevladnih organizacij ni dobro razumljen, populistična propaganda ta termin vztrajno maže. Ko rečemo nevladne organizacije, tu mislimo vsa tista kulturna, športna, gasilska društva, ki nas obkrožajo vsak dan. Opravljajo vlogo, ki je splošno koristna, tako da ko nevladne organizacije dobijo nevladne vire financiranja, z njimi počnejo to, kar je dobro za javno korist."

Dialog med vpletenimi

"Ne bi bilo prav, če označimo, da je položaj po celi vladi in skozi vseh sedem mesecev enaka povsod. S številnimi ukrepi so nevladnim organizacijam prišli nasproti. Podobno je na Ministrstvu za javno upravo, tam dialog teče. Dialog ne teče na Ministrstvu za okolje in Ministrstvu za kulturo."

Poleg primanjkljaja komunikacije med nevladnimi organizacijami in nekaterimi ministrstvi je velik problem tudi transparentnost porabe sredstev.

"Očitek o parazitstvu je neverjeten. Gospodarstvo prejme znatno več subvencij in vsot iz državnega proračuna na leto, pa jim nihče nič ne očita tako kot nevladnim organizacijam, ki so deležne sicer popolnoma enake obravnave, ampak ne s 140 milijoni, temveč s petimi milijoni letno."

Nataša Štefe