Že kar nekaj časa vroča tema na tehnološko znanstvenem področju je nova generacija mobilnega omrežja, tako imenovani 5G. Tema se je kmalu pojavila v javnem prostoru in predvsem za nekatere postala precej pereča. Kaj prinaša nova generacija mobilnega omrežja, kateri strahovi so odveč in kdaj ga lahko pričakujemo v Sloveniji?

Kaj prinaša nova generacija mobilnega omrežja, kateri strahovi so odveč in kdaj ga lahko pričakujemo v Sloveniji?

Že kar nekaj časa vroča tema na tehnološko znanstvenem področju je nova generacija mobilnega omrežja, tako imenovani 5G. Tema se je kmalu pojavila v javnem prostoru in predvsem za nekatere postala precej pereča. Doktor Boštjan Batagelj s Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, pravi, da bomo spremembe občutili predvsem v odzivnosti omrežja.

“Imeli bomo zelo majhne zakasnitve. To pomeni, da bomo naprave krmilili na daljavo, občutek pa bo tak, kot da so poleg nas.” 

Kakšne so poglavitne težave, ki se porajajo v zvezi z omrežjem 5G, smo vprašali Glenna Fleishmana, ameriškega novinarja, ki piše o tehnologiji za najpomembnejše svetovne portale

“V svetu, kjer so nekatere države veliko investirale v video nadzorovanje, z izboljšanjem hitrosti mobilnega omrežja podatke lahko zbirajo še hitreje. Ne moremo pa povezati kakršnih koli zdravstvenih težav z delovanjem mobilnega omrežja 5G blizu človeka.”

Kako blizu pa smo v Sloveniji z implementacijo omrežja 5G?

“V Sloveniji imamo zelo dobro omrežje 4G. Poleg tega imamo tudi delujoči omrežji 2G in 3G, tako da bi morali najprej razmisliti o ukinitvi predvsem energetsko zelo potratnega omrežja 3G. Je pa res, da bo nova generacija porabila od deset do stokrat manj električne energije kot četrta. Vseeno se moramo zavedati, da dokler trg ne bo pripravljen na 5G, se tudi podjetja ne bodo odločala za nakup nove tehnologije.” – dr. Boštjan Batagelj

 

Gašper Andrinek