Kaj preostane odgovornemu in etičnemu oglaševalcu, ko ugotovi, da so njegovi oglasi na spletnih straneh umeščeni v slabo družbo, ob nedostojne, nesprejemljive, nestrpne, žaljive ali sovražne vsebine?

O tem so s Tatjano Pirc govorili strokovnjaki za medije, oglaševanje in tržno komuniciranje: dr. Milena Fornazarič, dr. Tanja Kamin in dr. Marko Milosavljevič.

Kaj preostane odgovornemu in etičnemu oglaševalcu, ko ugotovi, da so njegovi oglasi na spletnih straneh umeščeni v slabo družbo, ob nedostojne, nesprejemljive, nestrpne, žaljive ali sovražne vsebine?

Tatjana Pirc je o razmerah etičnega oglaševanja na spletu govorila s strokovnjaki za medije, oglaševanje in tržno komuniciranje.

“Oglaševalci včasih niti ne vedo, kje so njihovi oglasi, saj jih računalnik razporeja sam.” – Milena Fornazarič, predsednica Oglaševalskega razsodišča, predavateljica, svetovalka za medijske in strateške projekte

Fornazaričeva še poudarja, da imajo mediji “izjemno vlogo pri tem, da ozaveščajo potrošnike, da ne nasedajo temu, kar najdejo na svetovnem spletu“.

Splet odpira veliko sivo cono tudi za tiste, ki načrtno želijo kršiti oglaševalski kodeks.” – Tanja Kamin, Katedra za tržno komuniciranje in odnose z javnostmi, FDV

Zavod Državljan D se že nekaj let ukvarja s problemom etike in odgovornega oglaševanja. V nekaterih primerih objavljanja nesprejemljivih vsebin so javno pozivali oglaševalce, naj v medijih, ki objavljajo take vsebine, ne oglašujejo. V zadnjih treh tednih je Domen Savič, Državljan D, javno pozival in spraševal podjetje Telekom, ki je v večinski državni lasti in katerega oglas se je pojavljal v mediju Nova 24 TV, ob člankih, ki so bili po mnenju Saviča sporni in v tem vidi konflikt z javno objavljenimi zavezami Telekoma o družbeni odgovornosti in etičnosti.

Podjetja, ki zakupijo oglasni prostor na medijih, so nekako soodgovorna za vsebino teh medijev, ker jih z oglasi financirajo.” – Domen Savič

Marko Milosavljevič, medijski strokovnjak s Fakultete za družbene vede, je opozoril tudi na vprašanje ekonomske učinkovitosti oglaševanja podjetij pri medijih, ki niso med bolj obiskanimi.

Vsi nosimo del odgovornosti v tem procesu. Ampak ne moremo prelagati odgovornosti na posameznika. Najbolj odgovorni za etični razvoj v slovenski oglaševalski sferi so mediji, oglaševalci in oglaševalske agencije.” – Tanja Kamin

Tatjana Pirc