V Slovenijo je pred dnevi prišla doktorica medicine Sladžana Velkov. Predavala je o zdravem načinu življenju, naravnem zdravljenju in domnevni škodljivosti cepiv. Ker je tema nekoliko kontroverzna, so nekateri slovenski mediji hiteli z objavo intervjujev. Tudi mi smo prosili zanj, dobili termin, a je bil kasneje odpovedan. Oddajo smo kljub temu pripravili, predvsem za to, da opozorimo nasvete, ki so velikanski odklon od klasične medicine. Verjamemo, da je njeno početje celo kaznivo.

Zdravnica brez licence za zdravljenje avtizma predlaga strup in ne prevzema odgovornosti

Makedonska zdravnica brez licence, ki je predavala v Hrpeljah, Ljubljani in Mariboru, je v odgovorih občinstvu za zdravljenje avtizma predlagala prepovedan klorov dioksid, ki se uporablja kot industrijsko belilo in razkužilo.

Gre za tako imenovani CD-protokol, ki ga Sladjana Velkov predlaga za zdravljenje avtizma. Na spletu se prodaja kot čudežno zdravilo za bolezni, kot so malarija, aids, rak in celo avtizem.

Čeprav ga je mogoče kupiti tudi v Sloveniji, pa javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke sporoča, da je prodaja nezakonita. Da bi se prodajalci izognili odgovornosti, ga prodajajo kot razkužilo za vodo.

Velkova je na predavanjih nanizala vrsto izjav, ki jih medicinska stroka označuje za izredno škodljive. Na predavanju Po naravni poti do zdravja v Naklem je na primer razlagala, da zdravi otroke z avtizmom, katerih glavna težava so paraziti. Omenila je primer ameriškega dečka, ki naj bi se s čudežnimi kapljicami in klistirjem popolnoma pozdravil, pri tem pa izločil 16 kilogramov parazitov.

Makedonska zbornica opozarja

Makedonska zdravniška zbornica je zaradi podobnih zdravstvenih trditev oktobra izdala opozorilo o povečanju šarlatanstva in oglaševanja čudežnih zdravil v Makedoniji.

Čeprav ima medicinsko izobrazbo, Velkova nima licence za opravljanje dela niti v Makedoniji niti v Srbiji, kjer je dlje časa živela. Predsednik zbornice Kočo Čakalaroski meni, da je “zelo zvita, saj na predavanjih nikoli ne prevzame odgovornosti za svoje izjave“.

Zdravnica s facebooka

Domnevna zdravnica daje nasvete na facebooku, pri čemer ima pomoč skrbnikov. Ko se starši obrnejo po nasvete, so ti popolnoma nestrokovni. “Gre za zlorabo otrok,” meni Snežana Spirovska, po izobrazbi zdravnica, ki spremlja delovanje Velkove iz Makedonije.

Nekdanji makedonski minister za zdravje in profesor na medicinski fakulteti v Skopju Dragan Danilovski opozarja, da Velkova “krši kazenski zakonik, ko naivnim in nevednim državljanom daje neumne zdravstvene nasvete. Gre za šarlatanstvo, ki je z zakonom sankcionirano“.

Pred leti so v Srbiji že aretirali človeka, ki je proizvajal in prodajal čudežno zdravilo, srbske oblasti pa so pred dnevi prejele tudi prijave o škodljivem delovanju Velkove.

Sladjana Velkov o avtizmu in zdravljenju

Na okrogli mizi 20. oktobra Po naravni poti do zdravja v Naklem je za zdravljenje avtizma predlagala škodljiv CD-protokol. Ker natrijev klorid ni zdravilo, gre za kaznivo dejanje:

Že nekaj let raziskujem zdravljenje otrok z avtizmom in sem v stiku s starši iz ZDA in drugih držav. Med terapijami, nad katerimi učinki sem bila začudena, je CD-protokol. Poiščite na internetu: CD-protokol. V stiku sem z gospo v Ameriki. Ima sina, ki je bil hud avtist. Lomil si je kosti, napadal ljudi, grozil mami, ni govoril in je bil povsem nesposoben. Zdaj govori in vodi Facebook skupino o CD-protokolu. To je dosegla tako, da je uporabljala vse te preparate za CD-protokol, s klistirom in ustno. Objavila pa je tudi fotografije parazitov, ki jih je njen sin izločil. Do zdaj je izvrgel 16 kilogramov parazitov. Starši v Makedoniji prav tako uporabljajo CD protokol in mame mi redno pošiljajo slike parazitov, ki jih otroci izločajo. Verjamem, da so paraziti eden največjih problemov pri avtizmu.

Matej Praprotnik