Kantavtorica, pesnica, pevka in likovna umetnica Eka Yokodo je iz Ukrajine pred kratim z otroki pribežala v Slovenijo. Prišla je na pobudo moževih slovenskih prijateljev, ki so družini ponudil pomoč. Svet je majhen, pomoč sta ponudila ravno dva Slovenca, dodaja Eka. Čeprav je z odločitvijo nekaj časa oklevala, ji ni preostalo drugega, kot da z otroki zapusti Ukrajino, saj so na lastne oči videli, da ruska vojska uporablja otroke in civiliste za žive ščite.

Kantavtorica, pesnica, pevka in likovna umetnica Eka Yokodo je iz Ukrajine pred kratim z otroki pribežala v Slovenijo

Eka Yokodo je v Slovenijo prišla na pobudo moževih slovenskih prijateljev, ki so družini ponudil pomoč. Svet je majhen, pomoč sta ponudila ravno dva Slovenca, dodaja Eka. Čeprav je z odločitvijo nekaj časa oklevala, ji ni preostalo drugega, kot da z otroki zapusti Ukrajino, saj so na lastne oči videli, da ruska vojska uporablja otroke in civiliste za žive ščite.

"Po eni strani mi je v veselje biti tu, po drugi pa je zelo žalostno. Žalostna sem, saj smo z otroki morali pribežati iz Ukrajine. Najprej bi se rada zahvalila vsem Slovencem, ki nas podpirajo, nam pomagajo in nam voščijo dobrodošlico. Ne vem, kako bi opisala občutke, saj smo vam nepopisno hvaležni za gostoljubje in vso pomoč."

Ukrajinskim umetnikom lahko pomagamo na več načinov – z investicijo v ukrajinsko umetnost, javno podporo, pa tudi s kontaktiranjem ukrajinskih umetnikov, politikov in drugih Ukrajincev. Z vzpostavitvijo dialoga lahko posameznik sam sporoči, kakšna pomoč bi mu prišla prav, hkrati pa že s samim pogovorom pokažemo podporo, ki Ukrajincem veliko pomeni.

"Iščemo dela, kjer bi lahko pokazali svoja znanja. Ne samo v Sloveniji, temveč tudi v tujini in na spletu. Sem vokalna učiteljica z bogatimi izkušnjami, na srečo že imam nekaj učencev prek spleta. Z veseljem bi sprejela vsako delo, kot umetnica, kot slikarka, kot pesnica, kot pevka, kot skladateljica … tudi če ne bo povezano z glasbo, bom poprijela za vsako delo."

Klara Zupančič