V oddajah o športni rekreaciji, serijo z mladimi športniki nadaljujemo po strmi poti navzgor. Naši mikrofoni so bili v plezalnem objektu v Podvinu, kjer trenira tudi Vita Lukan - prva Slovenka, ki je osvojila olimpijsko medaljo v športnem plezanju. No, če smo natančni, srebrno odličje na olimpijskih igrah mladih v Buenos Airesu pred tremi leti. Vita je na trening povabila svoja varovanca, Nejca in Izo.

V tretjem delu serije oddaj o mladih športnikih predstavljamo plezanje z Vito Lukan

Nov cikel oddaj o rekreaciji posvečamo mladim športnikom. Ti se bodo na treningu pridružili svojim vzornikom, jih povprašali za kakšen nasvet in se z njimi pomerili v svojem športu.

V tretjem delu smo mikrofon peljali kar do plezalnega objekta v Podvinu, kjer trenira tudi Vita Lukan, članica slovenske reprezentance v športnem plezanju in prva Slovenka, ki je v športnem plezanju osvojila srebrno olimpijsko medaljo na olimpijskih igrah mladih v Buenos Airesu pred tremi leti. Vita je na trening povabila 13-letnega Nejca in njegovo mlajšo sestro, 12-letno Izo.

"Plezalnih nadobudnežev je toliko, da žal ne moremo sprejeti vseh. Bi jih z veseljem, a žal nimamo kapacitet, kar je škoda, ker se tako lahko izgubi tudi kakšen talent. Fino bi bilo, da bi imeli večji prostor." – Vita Lukan

Trenerka Nejca in Ize ter študentka fizioterapije pove, da "so pri plezanju noge bolj za oporo. Fino je, da jih znaš pravilno uporabljati, a ključno, da imaš močne prste in roke". Ekipa se je pred plezanjem ogrela z vajami za ramenski obroč. Sledile so specialne vaje, ki jih v tako imenovani šutalnici običajno naredijo tako, da po dolžini nekajkrat preplezajo celotno steno. Kot povesta mlada plezalca, pa pomemben del njunega plezanja predstavljajo tekmovanja.

"Tekmovanja so po večini vsak drugi ali tretji konec tedna. Udeležim se skoraj vseh, ker se mi zdi, da tam lahko preverim, kako dobro plezam, in se primerjam s svojimi vrstniki iz vse države." – Iza

"Tudi če ne zmaguješ, so tekme neki trening, ker smeri in balvane postavijo prav za tvojo velikost." – Nejc

 

Jure Jeromen, Nina Smole