Že od leta 1983 Študentski svet stanovalcev javnega zavoda Študentski dom Ljubljana ohranja tradicijo kulturnih, športnih in glasbenih doživetij, ki so združena pod imenom Majske igre. Letos je potreba študentov po druženju še toliko večja. So lahko mladim Majske igre tudi obliž na pretekle rane? Trije tedni, ko odmislijo realnost? Kakšne težave in problemi jih obkrožajo? Protagonisti zgodbe so študentke in študenti iz Rožne doline ter prebivalka Akademskega kolegija, ki mu spet grozi zaprtje.

Študentski maj so Majske igre in spletanje novih vezi. Pa tudi soočanje s problemi vsakdana in pritiski najverjetnejše izselitve iz Akademskega kolegija.

Že od leta 1983 Študentski svet stanovalcev javnega zavoda Študentski dom Ljubljana ohranja tradicijo kulturnih, športnih in glasbenih doživetij, ki so združena pod imenom Majske igre. Letos pa je potreba študentov po druženju še toliko večja, pove vodja prireditve Patrik Čelik. So lahko mladim Majske igre tudi obliž na pretekle rane? Trije tedni, ko odmislijo realnost? Kakšne težave in problemi jih obkrožajo? Protagonisti zgodbe iz Rožne doline so študentke Urška, Karin, Romana, Polona in Sara ter študenti Miha, Žiga, Gal in Tjaš.

"Malo je stresno, ker razmišljam, kaj bom, ko končam študij. Skrbi me, če bom dobila zaposlitev v smeri svoje izobrazbe in ali se bom mogla zadovoljiti z drugo, ki bo imela tudi nižjo plačo kot zase mislim, da si jo zaslužim, samo zato, ker je trg dela slab."

"Mislim, da se realni učinki dogajajo v konkretnih situacijah. Tukaj smo, v Rožni dolini. Mislim, da so festivali in povezovanja, ki se dogajajo v okviru takih dogodkov kot so Majske igre, dobra pot naprej."

Dobra popotnica pa bi bila tudi ureditev negotovih razmer v Akademskem kolegiju, kjer so študentke in študenti ponovno prejeli obvestilo, da se bodo morali do začetka novega študijskega leta najverjetneje izseliti iz doma. S tem bi se dodatno poslabšala bivanjska problematika vsaj 190 študentov, ki se z izselitvijo ne strinjajo. Akademski kolegij je v lasti Mestne občine Ljubljana, s sklenjeno najemno pogodbo pa z njim upravlja Študentski dom Ljubljana. Njegovo upravo poleg cene pogodbe skrbi tudi dotrajanost zgradbe  ̶  prebivalke in prebivalce bi rada razselila med druge domove, kjer pa bi za normalno bivanje vseh upravičencev do študentskega doma že ta trenutek potrebovali 10 odstotkov postelj več.

Podrobnejši prispevek o usodi Akademskega kolegija je za Radio Prvi pripravila Lara Gril. Poslušajte tukaj

Kaja Ravnak