Se takrat, ko uživate na počitnicah, morda kdaj vprašate, kdo vam je pospravil hotelsko sobo, kakšno delo opravljajo sobarice, natakarji, kuharji, turistični vodniki, vzdrževalci, taksisti, vozniki avtobusov? Študentke in študenti na treh višjih strokovnih šolah v Mariboru, Ljubljani in na Bledu (program gostinstvo in turizem) s projektom Vzemi si čas za nas opozarjajo na pomembno vlogo nepogrešljivih turističnih delavcev, ki so pogosto prezrti.

Vzemi si čas za nas

Se takrat, ko uživate na počitnicah, morda kdaj vprašate, kdo vam je pospravil hotelsko sobo, kakšno delo opravljajo sobarice, natakarji, kuharji, slaščičarji, reševalci na bazenih, receptorji, organizatorji potovanj, turistični vodniki, portirji, vzdrževalci, taksisti, vozniki avtobusov?

Študentke in študenti treh višjih strokovnih šol s programi za gostinstvo in turizem v Mariboru, na Bledu in v Ljubljani s projektom Vzemi si čas za nas opozarjajo na pomembno vlogo zaposlenih v turizmu, predvsem tistih, ki so pogosto spregledani. V projektu so sodelovali  tudi študenti 2. letnika Višje strokovne šole (program gostinstvo in turizem) Biotehniškega izobraževalnega centra v Ljubljani  Lea Juha, Alexis Rose Klebčar, Kristina Kolenc, Alja Krašovec, Jana Medic, Sergej Muhič, Blaž Stanko in njihova mentorica dr. Lea Kužnik, predavateljica na BIC Ljubljana, ki pravi, da je zaradi epidemije covida-19 veliko zaposlenih v turizmu morda za vedno zapustilo to gospodarsko panogo.

"Zato smo želeli narediti nekaj dobrega predvsem za tiste delavce, ki v turizmu drugače niso izpostavljeni, so pa nepogrešljivi."

Študenti so skupaj z mentorico pripravili načrt dela in izbrali svoje sogovornike v hotelih, muzejih, povsod tam, kjer soustvarjajo turizem.  Februarja so začeli na Facebooku in Instagramu objavljati fotografije in kratke zgodbe zaposlenih v turizmu (#vzemisicaszanas).  Razstava ljubljanskih študentov je zdaj na ogled v Centru kulinarike in turizma KULT316 na Prušnikovi v Ljubljani, ki je tudi del Biotehniškega izobraževalnega centra. Fotografsko razstavo pa so javnosti najprej predstavili na ljubljanski Špici.

Kristine Kolenc se je najbolj dotaknila zgodba zaposlene v hotelskem baru, ki jim je povedala, da celo njeni domači ne razumejo, kako zelo naporno in zahtevno je delo, ki ga opravlja. Jana Medic se spominja, kako prijazno jih je sprejel hotelski tehnik, ki skrbi, da kongresi potekajo brez težav, Lea Juha pa poudarja, da so se vsi  turistični delavci, ki so jim pripovedovali svoje "nevidne" zgodbe, razveselili njihovega obiska.

"Bili so prijetno presenečeni, da je njihov trud prepoznan in cenjen, nekateri so bili ganjeni do solz."

S pomočjo študentov BIC Ljubljana smo spoznali tudi turistično vodnico Tanjo Kostanjšek, Tajo Gubenšek, ki so jo študenti prijetno presenetili med učno uro lepega vedenja v Šolskem muzeju v središču Ljubljane, in Svita Lencla, ki skrbi, da imajo Ljubljančani in obiskovalci Ljubljane na vsakem koraku za izposojo na voljo dovolj mestnih koles (BicikeLJ).

Študentka Alja Krašovec, ki bi po končanem študiju rada delala v turistični agenciji, si želi, da bi bile plače v turizmu višje.

"Vidim namreč povezavo med tem, koliko je poklic cenjen in kako je plačan. Vsi ti, brez katerih turizem ne bi mogel delovati, so tako slabo plačani, da so zato še hitreje prezrti."

Študenti BIC Ljubljana, ki so sodelovali v projektu Vzemi si čas za nas, že razmišljajo o svojih karierah v turizmu, ko bodo zaključili študij. Sergej Muhič pravi, da bi bil rad turistični vodič po Ljubljani ali receptor v hotelu, tudi Blaž Stanko se v prihodnosti vidi na delovnem mestu receptorja, zanima pa ga še organizacija dogodkov, Alexis Rose Klebčar bi se zaposlila v muzeju ali kot turistična vodnica, najraje bi po Ljubljani vodila korejske turiste, zato se že uči korejščine, Kristina Kolenc bi  delala v turistični agenciji, Lea Juha si želi najti službo v hotelski recepciji nekje v tujini, Jana Medic pa  je prepričana, da bodo zagotovo vsi našli službe, ko jih bodo iskali. Držimo pesti, da bo res tako!

Tatjana Pirc