Potovanja, še posebej med prazniki, so postala družbena norma in težko je sedeti doma na kavču, medtem ko Instagram in preostala omrežja polnijo fotografije z velikimi nasmeški na oddaljenih destinacijah. Ali prazniki predstavljajo nevarnost za povečanje duševnih stisk? Kako na psihično počutje vpliva to, da si zaradi finančne nezmožnosti in splošne podražitve cen ne zmoremo privoščiti oddiha v tujini? Pogovarjali smo se z Vesno Švab, psihiatrinjo in sodelavko pri projektu Nisi okej, povej naprej.

Psihiatrinja Vesna Švab o duševnih stiskah med (prvomajskimi) prazniki

Ali prvomajski prazniki, podobno kot božični, predstavljajo nevarnost za povečanje duševnih stisk? So letošnji prvomajski prazniki tudi zaradi pandemije in višanja cen nekoliko drugačni in predstavljajo še dodaten pritisk? Kako se "zaščititi" pred primerjavami, da vsi nekje uživajo in o tem poročajo na družabnih omrežjih, medtem ko si sami potovanja ne moremo privoščiti?

"Zelo pomembno je, da integriramo to, da je naš prosti čas naš prosti čas in da so načini zapolnjevanja tega prostega časa neskončno različni, da obstaja mavrica načinov, kako se lahko organiziramo, in da so vsi dovolj dobri, za vsakega nekoliko različni. Tako bi rekla, v tolažbo pred željo, da bi naredili v tem času nekaj zelo, zelo posebnega." – dr. Vesna Švab, psihiatrinja in sodelavka projekta Nisi okej? Povej naprej.

"Najstrašljivejše v sodobnem oglaševalskem svetu je posploševanje in pomanjkanje zavedanja različnosti, kar je poniževalno do bogastva človeške osebnosti. Smo žrtve individualno prilagojenega oglaševanja in naši možgani so neprestano manipulirani," pove psihiatrinja.

Kam po pomoč?

  • Klic v duševni stiski (01 520 99 00)
  • SOS telefon za ženske in otroke, žrtve nasilja (080 11 55)
  • TOM – telefon otrok in mladostnikov (116 111)
  • Psihološka svetovalnica TU SMO ZATE, Celje (031 778 772)
  • Posvet – Center za psihološko svetovanje, Svetovalnica Ljubljana in Svetovalnica Kranj (031 704 707)
  • Društvo za pomoč osebam z depresijo in anksioznimi motnjami DAM 
  • Spletna stran #tosemjaz za otroke in mladostnike z različnimi informacijami in možnostjo posveta s strokovnjakom
  • Nisi okej? Povej naprej.

Kaja Ravnak