E-skiroji so vse bolj priljubljena prevozna sredstva, vendar ne sodijo med najbolj varna. S tem namenom bo do 24. aprila po večjih Slovenskih mestih potekala prva nacionalna preventivna akcija za večjo varnost voznikov e-skirojev, s katero želijo Agencija za varnost v prometu, Policija in UKC Ljubljana spodbuditi uporabnike e-skirojev k varnejši vožnji in spoštovanju cestnoprometnih predpisov.

Kako zakonsko sprejete omejitve vožnje e-skirojev vplivajo na število prekrškov in nesreč?

E-skiroji so vse bolj priljubljeno prevozno sredstvo, vendar ne sodijo med najbolj varna. S tem namenom bo do 24. aprila po večjih slovenskih mestih potekala prva nacionalna preventivna akcija za večjo varnost voznikov e-skirojev, s katero želijo Agencija za varnost v prometu, Policija in UKC Ljubljana spodbuditi uporabnike e-skirojev k varnejši vožnji in spoštovanju cestnoprometnih predpisov.

Predpisi za vožnjo e-skirojev

Vozijo jih lahko vsi, starejši od 14 let, tudi otroci od 12. do 14. leta, če imajo kolesarsko izkaznico. Vsi do 18. leta morajo imeti na glavi čelado. Voziti jih moramo po površinah, namenjenih kolesarjem. Kjer teh površin ni, pa ob desnem robu smernega vozišča ceste. Ponoči in ob zmanjšani vidljivosti mora imeti voznik e-skiroja prižgan žaromet z belo svetlobo, na zadnji strani pa svetilko z rdečo svetlobo in rdeč odsevnik. Na območjih za pešce lahko vozijo le z maksimalno hitrostjo pešca.  

Miha Švalj