Ko se bliža turistična sezona, se mnoge države odločajo za sproščanje ukrepov zaradi covida-19. Dobimo lažen občutek, da virusa ni več in da smo povsem varni. Tudi v času prvomajskih počitnic se bodo številni Slovenci odpravili na bližnje in bolj oddaljene dopustniške in popotniške destinacije. Kako je s covid priporočili in ukrepi drugod po svetu? Zaplesti se zna tudi v državah EU, kajti vsaka samostojno predpiše omejitve, ki pa niso poenotene za celotno območje držav EU. Andrej Šter s konzularnega sektorja Ministrstva za zunanje zadeve priporoča, da se pred odhodom v tujino o aktualnih ukrepih prepričate na spletni strani ministrstva.

Andrej Šter s konzularnega sektorja Ministrstva za zunanje zadeve o dilemah glede ukrepov proti covidu-19 pri vstopu v tuje države

Ko se bliža turistična sezona, se številne države odločajo za sproščanje ukrepov zaradi covida-19. Dobimo lažen občutek, da virusa ni več in da smo povsem varni. Tudi med prvomajskimi počitnicami se bodo številni Slovenci odpravili na bližnje in bolj oddaljene dopustniške in popotniške destinacije. Kako je s covidnimi priporočili in ukrepi drugod po svetu? Zaplesti se zna tudi v državah Evropske unije, kajti vsaka samostojno predpiše omejitve, ki pa niso poenotene za celotno območje držav Unije. Andrej Šter s konzularnega sektorja Ministrstva za zunanje zadeve priporoča, da se pred odhodom v tujino o aktualnih ukrepih prepričate na njihovi spletni strani.

"Hrvaška in Madžarska sta omejitve umaknili. Italija in Avstrija pa še izvajata nadzor: za vstop je potreben pogoj PCT. Sprememba pri Avstriji je, da ni potrebna najava potovanja, ta pa je še vedno potrebna za Italijo."

Kaj pa potovanja v lastni režiji? "Če informacij o vstopu v izbrano državo in veljavnih ukrepih ne najdete na naši spletni strani, svetujem, da obiščete spletno stran slovenske ambasade v državi, v katero potujete."

Maj Valerij