Po dobrem mesecu dni vojne v Ukrajini je po podatkih Unicefa razseljenih že 4 milijone otrok – več kot polovica populacije otrok v državi. Ukrajinski otroci so v večini tudi na mejnem prehodu Zahony, kjer ukrajinsko-madžarsko mejo dnevno prestopi vsaj 1000 beguncev, na Madžarsko jih je vsega skupaj zadnjem mesecu prišlo že 400.000 tisoč. Tam sta bila pred dnevi Luka Hvalc in Jan Grilc.

Reportaža z madžarsko-ukrajinske meje

Po dobrem mesecu dni vojne v Ukrajini je po podatkih Unicefa razseljenih že štiri milijone otrok – več kot polovica populacije otrok v državi. Ukrajinski otroci so v večini tudi na mejnem prehodu Zahony, kjer ukrajinsko-madžarsko mejo dnevno prestopi vsaj tisoč beguncev, na Madžarsko jih je vsega skupaj v zadnjem mesecu prišlo že 400.000.

"Vojno si na daljavo predstavljamo povsem drugače, kot jo doživljamo, ko se iz oči v oči srečamo z usodo ljudi tukaj, le streljaj od Ukrajine. Velikokrat je težko, a pogovarjanje z ljudmi je lahko tudi terapevtsko. Zanimivo je slišati avtentične pripovedi. Realno lahko zelo malo pomagamo v tej vojni tragediji, a če lahko vsaj malo olajšamo težke trenutke, je to zelo spodbudno. Pomembno je, da otrokom ob vstopu v Evropsko unijo ponudimo nekaj pozitivnega čustvenega, torej igračo, ki jo lahko objamejo, ji zaupajo" – David Fricker, 40-letni strojevodja iz Velike Britanije, ki je na Madžarsko pred dnevi pripeljal avtobus s tri tisoč plišastimi igračkami, ki jih deli ukrajinskim otrokom.

Jan Grilc, Luka Hvalc