Marlies Schild je na slalomskih tekmah svetovnega pokala zmagovala kot po tekočem traku, avstrijsko javnost pa je navduševala tudi kot polovica "zlatega para" Schild-Raich. Marlies in Benjamin Raich sta še vedno navdušena smučarja, svojim trem otrokom skušata prenesti ljubezen do športa in narave. Ob koncu smučarske sezone bo Marlies Raich izpostavila največje zmagovalke in poraženke, govorila pa bo tudi o izzivih vrhunskih športnic.

Pogovor z Marlies Raich, drugo najboljšo slalomistko v svetovnem pokalu v zgodovini. O zmagovalkah in poraženkah ter izzivih vrhunskih športnic

Marlies Raich je na slalomskih tekmah svetovnega pokala zmagovala kot po tekočem traku, avstrijsko javnost pa je navduševala tudi kot polovica zlatega para Schild–Raich. Marlies in Benjamin Raich sta še vedno navdušena smučarja, svojim trem otrokom skušata prenesti ljubezen do športa in narave. Sta tudi velika zagovornika aktivnega življenjskega sloga in podpornika dobrodelnih prireditev, z Marlies smo se pogovarjali na dogodku združenja za boj proti raku (Pink Ribbon). Že osem let v smučarskem pokoju, s 35 zmagami je še vedno druga najboljša slalomistka v svetovnem pokalu v zgodovini.

"Ponosna sem na svoje dosežke. Ni bilo enostavno, imela sem veliko poškodb in kar nekaj težav. Ampak kljub temu sem smučala hitro in veliko dosegla. Z veseljem gledam na svojo kariero. In šele po vseh teh letih dojemam, kaj vse sem dosegla."

Še preden je dopolnila 20 let, je imela že pet operacij kolena. Tudi ko je bila v svetovnem vrhu, ji ni bilo prizaneseno. Poškodbe so skoraj obvezna tema pri pogovorih z alpskimi smučarji in smučarkami. Pa so res nujni sestavni del smučanja?

"Ne nujno. Seveda so tudi tekmovalke in tekmovalci, ki nimajo težav s poškodbami. Mislim, da če bi si bolje razporedila obveznosti, bi se morda tudi sama izognila poškodbam oziroma bi bila manjkrat poškodovana. Po večini se je pripetilo takrat, ko je bil pritisk prevelik, preveč tekem in sem bila utrujena. Poškodbe torej niso neobhodne, ampak smučanje je nevaren šport."

Anja Hlača Ferjančič