8. marec, mednarodni dan žensk, ni namenjen le podarjanju cvetja in čokoladic, je tudi dan za kritičen premislek o položaju žensk v družbi na številnih področjih. O ženskih avtoricah v literaturi in učnih programih smo govorili z dr. Katja Mihurko Poniž, literarno zgodovinarko, dramaturginjo in urednico, vodjo Raziskovalnega centra za humanistiko v Novi Gorici.

O ženskih avtoricah v literaturi in učnih programih smo govorili z dr. Katjo Mihurko Poniž, literarno zgodovinarko, dramaturginjo in urednico, vodjo Raziskovalnega centra za humanistiko v Novi Gorici

Osmi marec, mednarodni dan žensk, ni namenjen le podarjanju cvetja in čokoladic, je tudi dan za kritičen premislek o položaju žensk v družbi na številnih področjih: "Knjige nimajo moči, da bi spremenile celotno družbo, ampak nam dajejo občutek, da nismo same, da so ženske določene boje že bile. Če poznamo to zgodovino, je ni treba znova odkrivati."

"Moti me, da se še vedno uporablja 'dan žena', ker žena danes ne pomeni več tisto, kar je takrat, ko smo začeli praznovati ta dan. Danes pomeni predvsem poročena ženska. Takšna raba poudarja le en družbeni položaj ženske in posledično izključuje številne med nami. S tem utrjujemo simbolno rabo. Čas je tudi, da se spremeni geslo 'ženska' na portalu Fran, ki je tudi prava zbirka stereotipnih podob ženskosti."

Nataša Štefe