V Rusiji imajo tri združenja PEN. Eno izmed njih je nedavno v pismu, polnem vojnega podpihovanja, podprlo Putina. Slovenski center PEN, Društvo slovenskih književnih prevajalcev in Društvo slovenskih pisateljev so v pisateljski vili na Tomšičevi ulici organizirali branje poezije za mir v Ukrajini, ki so ga naslovili Mir in vojna. Dogodku bo sledilo še več podobnih, pesniki in pesnice, pisatelji in pisateljice ter vsi člani in članice centra PEN pa si bodo še naprej prizadevali za mir.

Branje poezije za mir v Ukrajini

Slovenski pisatelji in prevajalci so se vključili v prizadevanje za takojšen konec rožljanja z orožjem v Ukrajini. Pripravili so petkov bralni večer s pomenljivim imenom Mir in vojna. V Rusiji imajo tri združenja PEN. Eno izmed njih je nedavno v pismu, polnem vojnega podpihovanja, podprlo Putina. Slovenski center PEN, Društvo slovenskih književnih prevajalcev in Društvo slovenskih pisateljev so v pisateljski vili na Tomšičevi ulici organizirali branje poezije za mir v Ukrajini, ki so ga naslovili Mir in vojna. Dogodku bo sledilo še več podobnih.

"V zadnjih petih letih sta nastala še dva centra PEN, eden v Sankt Peterburgu in eden v Moskvi. Ta sta aktivistična, borita se za svobodo govora, sta tudi kritična do režima in sodelujeta z vsemi mediji, ki so jih zaprli, vključno s časnikom Novaja gazeta Nobelovega nagrajenca Dmitrija Muratova." – predsednica slovenskega PEN Tanja Tuma

Poleg slovenščine se je na večeru slišalo tudi poezijo v arabščini in nekaj stare ukrajinščine.

Damjan Zorc