Dr. Mojmir Mrak je redni profesor za mednarodne finance in ekonomske politike Evropske unije na Ekonomski fakulteti v Ljubljani. Poklicali smo ga za komentar o nekaterih finančnih ukrepih proti Rusiji, predvsem v povezavi z bankami, kot vemo, so med drugim tudi v Sloveniji zaprte poslovalnice ruske Sberbanke.

Prof. dr. Mojmir Mrak komentira finančne ukrepe proti Rusiji

Dr. Mojmir Mrak je redni profesor za mednarodne finance in ekonomske politike Evropske unije na Ekonomski fakulteti v Ljubljani. Poklicali smo ga za komentar o nekaterih finančnih ukrepih proti Rusiji, tudi v povezavi z bankami, kot vemo, so med drugim tudi v Sloveniji zaprte poslovalnice ruske banke Sberbank.

"Bistvena razlika tokratnih sankcij v primerjavi s prejšnjimi je, da je ta bistveno močnejša. Gre za zelo resen pritisk na Rusijo, ki pa je lahko po drugi strani zelo nevaren. Saj slišimo odzive Putina. Ko je nekdo stisnjen v kot, lahko dela zelo neracionalne stvari. /.../ Stroški bodo nedvomno visoki. To pomeni tektonske spremembe v odnosih Evrope do sosedov. Rusija se bo še bolj oddaljila od Evrope, kar ni dobro. Začeli bodo krepiti sodelovanje s Kitajsko."

Luka Hvalc