Portualska kuharska mojstra Mauro Loureiro in Abilio Guerreiro sta prejšnji teden v okviru programa Erasmus+ kot mentorja gostovala na Višji strokovni šoli za gostinstvo in turizem Maribor. Med drugim sta pripravilia najznamenitejšo portugalsko slaščico pasteis de nata in spoznavala slovenske. Preizkusila sta se tudi v peki potiice. IIn kako si na Portugalskem zasladijo praznike?

Kako si na Portugalskem zasladijo praznike?

Mauro Loureiro in Abilio Guerreiro sta predavatelja na dveh od dvanajstih portugalskih šol, kjer učijo veščin kulinarike, gostinstva, hotelirstva in turizma. Loureiro je iz osrednjega dela Portugalske, iz zaledja Lizbone; Guerreiro pa z juga dežele, iz regije Faro. Sta priznana kuharska mojstra in nista specializirana samo za sladice.

Pravita, da so Portugalci bolj naklonjeni slanim jedem, in ne pozabita omeniti, da je tudi portugalska kulinarika pomemben del mediteranske diete, ki jo je Unesco uvrstil na seznam nesnovne kulturne dediščine.

V božičnem času pečejo v krogu družine. Posebej značilno za ta čas je tako imenovano kraljevo pecivo oziroma kraljevi kruh iz kvašenega testa s kandiranim sadjem. Za ta čas je značilna tudi tradicionalna sladica pasteis de nata, mandljeva in korenčkova pita. Uporabljajo veliko sladkorja in jajčnih rumenjakov, to pa izhaja iz prav posebne tradicije – nune so namreč v samostanih že pred stoletji z beljaki škrobile oblačila, rumenjake pa porabile v kuhinji. In tako še danes v božičnem času za peko uporabljajo veliko jajčnih rumenjakov in sladkorja.

Mauro Loureiro in Abilio Guerreiro  sta prejšnji teden v okviru programa Erasmus+ kot mentorja gostovala na Višji strokovni šoli za gostinstvo in turizem Maribor, kjer se lahko pohvalijo, da so njihovo restavracijo Sedem uvrstili v Michelinov vodnik.
Med drugim sta pripravila najznamenitejšo portugalsko slaščico pasteis de nata in spoznavala slovenske. Preizkusila sta se tudi v peki potice.

Irena Kodrič Cizerl