Minuli konec tedna so parke, lokale, ulice, pa tudi domove prebivalcev v BS 7 (soseski Ruski car) zavzeli člani namiznega gledališča kulturno-umetniškega društva Ljud. Namizno gledališče je oblika participatornega gledališča, pri kateri igralci in gledalci sedijo za isto mizo.

Projekt Namizno gledališče v soseski je del večletnega mednarodnega projekta AMBASADI, ki poteka od leta 2019, sklenil pa se bo leta 2025.

Od petka do nedelje je v Bežigrajski soseski 7 potekal projekt Namizno gledališče v soseski

V soboto dopoldan so na terasi manjšega lokala v ljubljanskem blokovskem naselju BS 7 za tremi mizami sedeli štirje gospodje in gospa in pili kavo oziroma pivo. Za četrto mizo sta sedla igralec Slovenskega mladinskega gledališča Uroš Maček in igralka Lutkovnega gledališča Ljubljana Zala Ana Štiglic ...

Prejšnji konec tedna so parke, lokale, ulice, pa tudi domove prebivalcev v BS 7 (soseski Ruski car) zavzeli člani namiznega gledališča kulturno-umetniškega društva Ljud. Namizno gledališče je oblika participatornega gledališča, pri kateri igralci in gledalci sedijo za isto mizo. Gledališka tehnika, ki so jo razvili v Nemčiji, je odlično orodje za vzpostavljanje dialoga med različno mislečimi, pravi režiserka in umetniška vodja skupine Vida Cerkvenik Bren:

"Cilj je prebava, skupnostna prebava in mentalna higiena skupnosti, da se o stvareh govori, da niso 'zaklenjene'. Da se spravi za mizo ljudi, ki sicer nikoli ne bi sedeli skupaj za isto mizo, ker so različno misleči in da se jih na ta način sooči, recimo migrante in staroselce. Da se skozi dialog išče rešitve za boljše sobivanje."

Projekt Namizno gledališče v soseski je del večletnega mednarodnega projekta AMBASADI, ki poteka od leta 2019, sklenil pa se bo leta 2025.

Ajda Kus