24. septembra 1991 je izšel legendaren in izjemno vpliven album Nevermind, ki je močno zaznamoval nadaljnjo glasbeno ustvarjalnost.

Popularna glasba se mora izkazati pri relativno množičnem poslušalstvu. Ne more ostati strogo klubska, čeprav ima lahko tudi ta svoj smisel. Vedno sem bil naklonjen temu, da se morajo bandi, ki se začnejo kot udarni, inovativni in prelomni, potrditi pred širšim občinstvom – da ga prepričajo, da to ni le marginalna zadeva. To je Nirvani odlično uspelo.

Igor Vidmar

S prelomnim albumom Nevermind je alternativna glasba vstopila v »mainstream«. Igor Vidmar je 3 leta po izidu albuma v Hali Tivoli organiziral predzadnji koncert, ki ga je zasedba odigrala.

»Pank se v ZDA na začetku ni posebej razmahnil, kar se je pozneje zgodilo z Nirvano. Pri nas je bilo to drugače. Rokovski koncerti so bili že skozi vsa osemdeseta leta izjemno uspešni in množični. Nirvana je v Slovenijo prišla na že pripravljen teren.« - Igor Vidmar

Vplivi albuma Nevermind na domačo glasbeno produkcijo neposredno po izidu niso bili zelo opazni, a lahko Nirvanino zapuščino slišimo še danes, še posebej pri mlajši generaciji.

Album se je lepo postaral. Garažni rokenrol je z njim prišel v ospredje, kar je ključna komponenta uspeha te plošče. Danes velja za klasiko.

Peter Dekleva

Klara Zupančič