Velikokrat smo kritični do družbenih omrežij, vendar ima vsaka stvar tako dobre kot slabe strani. In ena izmed dobrih so gotovo skupnosti, ki nastajajo na Instagramu.

V četrtem delu mini serije o skupnostih, ki so vzniknile na Instagramu, predstavljamo profil Gajstnice. Gre za 1. vseslovenski profil, ki predstavlja govor in govorice gajstnih Slovencev. Z ekipo, ki ustvarja vsebine za profil, smo se pogovarjali o nastanku profila in o tem, kako vztrajajo kljub množici profilov, ki vzniknejo in hitro zamrejo, pa tudi o fenomenu influencerstva.

Predstavljamo Instagram skupnosti, ki skrbijo, da je svet vsaj za trenutek lepši. Četrta je skupnost, ki se je razvila skupaj s profilom Gajstnice

Velikokrat smo kritični do družabnih omrežij, vendar ima vsaka stvar tako dobre kot slabe strani. In ena izmed dobrih so gotovo skupnosti, ki nastajajo na Instagramu in jih bomo na Valu 202 predstavljali v prihodnjih tednih.

Gajstnice so 1. vseslovenski profil, ki predstavlja govor in govorice gajstnih Slovencev. Ustvarjalci si želijo v središče postaviti predvsem bogastvo, pestrost in raznolikost izrazoslovja slovenskega jezika, ne zgolj sleng, argo ali pa žargon. Profil so ustanovili 31. oktobra 2017, soustvarja pa ga mlada ekipa, ki se je skozi leta spreminjala, spreminja pa se tudi število njenih članov. Včasih so to trije, včasih jih je več. 

Z Instagram skupnostmi lahko ustvarjalci na precej zanimiv in inovativen način odpirajo določene teme, o katerih v družbi moramo govoriti, pa velikokrat ne. Najodmevnejši projekt profila Gajstnice je neodvisna pobuda ob rožnatem oktobru, ki so jo poimenovali #ribaracaRAK.

"Ljudje se danes žal hitro naveličamo enakih obrazov. Zato želimo našo anonimnost ohraniti še nekaj časa. A verjamemo, da se to lahko spremeni. Po drugi strani pa smo Gajstnice vsi. Sprašujemo se, če bi bilo fer dati obraz taki skupnosti?"

 

Profili, ki smo jih predstavili v poletni mini seriji o skupnostih, ki so nastale na Instagramu:

Redkobesedno
Mamina zgodba
ministry.for.wtf
Gajstnice
Biologinja
Mavrični kromosom ljubezni

Tina Šoln