Ob 50-letnici Mednarodnega društva za preučevanje, gojenje in varovanje mesojedih rastlin letos prvič praznujemo tudi svetovni dan, posvečen tem nenavadnim predstavnicam rastlinskega sveta. Mesojedkam bomo tako odslej namenili vsako prvo sredo v maju. V ta namen so ta teden v Botaničnem vrtu Univerze v Ljubljani v vlažnem tropskem rastlinjaku pripravili prav posebno razstavo. Med mesojede rastline nas je popeljal vrtnar Jure Kališnik.

Jure Kališnik, vrtnar iz Botaničnega vrta Univerze v Ljubljani, nas je ob svetovnem dnevu mesojedih rastlin popeljal po prav posebni razstavi mesojedk v tropskem rastlinjaku

Zbiranje rastlin je med izolacijo postalo pravi trend. Vse več je navdušencev, ki se odločajo za sobivanje s sobnimi rastlinami, pri nakupu pa se osredotočajo predvsem na njihov zanimiv videz, barve, oblike. Med eksotične, na pogled bolj zanimive rastline sodijo tudi mesojedke ali žužkojedke.

Ob 50-letnici Mednarodnega društva za preučevanje, gojenje in varovanje mesojedih rastlin letos prvič praznujemo tudi svetovni dan, posvečen tem nenavadnim predstavnicam rastlinskega sveta. Mesojedkam bomo tako odslej namenili vsako prvo sredo v maju. V ta namen so ta teden v Botaničnem vrtu Univerze v Ljubljani v vlažnem tropskem rastlinjaku pripravili prav posebno razstavo, po kateri nas je popeljal vrtnar Jure Kališnik, ki je med drugim poudaril, da so predstave o tem, da mesojedke pojedo velike količine insektov, zmotne.

"Hrane ne rabijo veliko. Toliko, kolikor je rabijo, je tudi nalovijo. V bistvu so same prilagojene tako, da nimajo velike potrebe po njej. Je pa od tega, koliko hrane nalovijo, odvisna njihova hitrost rasti oz. intenzivnost cvetenja."

Neža Borkovič