Jasna Hengović, razvijalka programske opreme za protonsko terapijo v podjetju Cosylab je postala Inženirka leta 2020.

Jasna Hengović je razvijalka programske opreme za protonsko terapijo in inženirka leta 2020

"A res, ti si pa matematiko študirala, kako pa to?"

Tudi takih, sicer pozitivnih odzivov je bila včasih deležna Jasna Hengović, ko se je pogovor dotaknil študija in tega, da je inženirka matematike.

Študij matematike je sicer začela slabo, vse dokler ni začela redno obiskovati predavanj in vaj ter vso zapisano snov na predavanjih še enkrat prepisala doma. Kot pravi, je pri matematiki pomembno, da razumeš stvari, saj se je ne da »napiflati«, zanimiva pa je, ker lahko opiše vse pojave okoli nas, ob tem pa je zelo abstraktna.

Jasna Hengović je danes zaposlena v Cosylabu, v podjetju, ki se ukvarja z razvojem programske in tudi strojne opreme za različne visokotehnološke naprave. Sama se ukvarja s projekti razvoja programske opreme, najponosnejša pa je na razvoj programske opreme krmilnikov za kontrolne sisteme protonske terapije, ki je, kot razloži, naprednejša oblika radioterapije.

Inženirka leta 2020, razvijalka programske opreme za protonsko terapijo Jasna Hengović, si je za cilj v tem letu med drugim zastavila dvoje, da bo za inženirske poklice navduševala mlade, predvsem dekleta, ter protonsko terapijo, ki omogoča boljše zdravljenje raka in o kateri se še vedno premalo ve, pomagala narediti prepoznavnejšo.

Veronika Gnezda