Kako bo prepoved potovanj med regijami vplivala na turizem, bo zimska sezona v smučarskih središčih sploh mogoča? Poletna turistična sezona je mimo, problemi turistične industrije pa ostajajo in se po ponovni razglasitvi epidemije še poglabljajo. V Bohinju je v torek nehala obratovati žičnica na Vogel. Direktorica splošnega sektorja Smučarskega centra Vogel Aleksandra Fiorelli pove, da so se čez poletje držali vseh navodil in priporočil NIJZ-ja, enako pred zaprtjem. "Sicer je bila zasedenost v mesecih julij in avgust le 40-odstotna, če primerjamo z lanskim obiskom, kar je ob primerjavi s celotno lansko sezono precej slabo," še doda Aleksadra Fiorelli. V Bohinju se pripravljajo na različne možne scenarije, pove Klemen Langus, direktor Turizma Bohinj. "Nekaj turistov je v še Bohinju, danes pričakujemo dokončne informacije, kako je s temi, ki so še tukaj in želijo koristiti vavčerje. Enako velja za tuje turiste, ki so pri nas. Zima je tudi v času brez epidemije velik izziv. Občina Bohinj je sprejela poseben akcijski načrt za zimo, s katerim bi pomagala manjšim smučiščem, kot so Soriška planina, Senožeta in Pokljuka. Mogoče se bo letos na novo rodilo smučišče Kobla."

Kako bo prepoved potovanj med regijami vplivala na turizem, bo zimska sezona v smučarskih središčih sploh mogoča?

Poletna turistična sezona je mimo, težave turistične industrije pa ostajajo in se po vnovični razglasitvi epidemije še poglabljajo. V Bohinju je v torek nehala obratovati žičnica na Vogel. Direktorica splošnega sektorja Smučarskega centra Vogel Aleksandra Fiorelli pove, da so se čez poletje držali vseh navodil in priporočil NIJZ-ja, enako pred zaprtjem. 

"V jesenskem času so ljudje prihajali bolj posamično, zato ni bilo nobenih težav s prevozi. Še vedno upamo, da se bodo razmere izboljšale ali da se bodo ti ukrepi, ki veljalo zdaj, sprostili. Problem bo pripeljati smučarje na Vogel, če bo veljala omejitev na deset ljudi v žičnici. Tudi če obratovanje začnemo prej, lahko ostane problem, če pride več smučarjev naenkrat." – Aleksandra Fiorelli

Na terenu Smučarskega centra Vogel so manjše ekipe, ki opravljajo nujna vzdrževalna dela. "Sicer je bila zasedenost v juliju in avgustu le 40-odstotna, če primerjamo z lanskim obiskom, kar je ob primerjavi s celotno lansko sezono precej slabo," še doda Aleksandra Fiorelli. V Bohinju se pripravljajo na različne možne scenarije, pove Klemen Langus, direktor Turizma Bohinj. 

"Danes pričakujemo dokončne informacije, kako je s temi turisti, ki so še tukaj in želijo izkoristiti vavčerje. Enako velja za tuje turiste, ki so pri nas. Zima je tudi v obdobju brez epidemije velik izziv. Občina Bohinj je sprejela poseben akcijski načrt za zimo, s katerim bi pomagala manjšim smučiščem, kot so Soriška planina, Senožeta in Pokljuka. Mogoče se bo letos na novo rodilo smučišče Kobla. Upam in si želim, da se odprtje izpelje, ker bo to en močen signal v slovenskem prostoru. To je bilo smučišče, ki so ga ljudje imeli radi, še posebej tisti, ki so se želeli dobro nasmučati. Ogrlica teh smučišč predstavlja velik temelj drugim smučiščem v Bohinju. V zimski sezoni, če bo mogoča, bomo tako kot vedno pripravili avtobusne prevoze in spremljevalne dejavnosti." – Klemen Langus

Aleš Smrekar