Medtem ko so druge države sprejemale posebne sheme pomoči za medije, je slovensko ministrstvo za kulturo konec aprila sporočilo, da ne more zagotoviti niti izplačila sredstev iz že v letu 2019 zaključenega razpisa za sofinanciranje programskih vsebin medijev v letu 2020. Kaj to pomeni, predvsem za tako imenovane manjše, specializirane, tudi lokalne medije razmišlja Sonja Merljak Zdovc, odgovorna urednica spletnega časopisa za otroke Časoris.

Foto: Osebni arhiv

Sonja Merljak Zdovc o trenutnih razmerah slovenskega novinarstva, o tem, kaj pomeni neizplačevanje sredstev Ministrstva za kulturo manjšim medijem in kakšna je medijska pismenost v Sloveniji

Medtem ko so druge države sprejemale posebne sheme pomoči za medije, je slovensko Ministrstvo za kulturo konec aprila sporočilo, da ne more zagotoviti niti izplačila sredstev iz že v letu 2019 zaključenega razpisa za sofinanciranje programskih vsebin medijev v letu 2020. Razpis je bil zaključen 28. 10. 2019, projekti so bili izbrani in so jih mediji začeli izvajati, pogodbe so bile podpisane. Ministrstvo pa je navedlo, da lahko zagotovi le "do 30% sredstev dodeljenih sredstev na osnovi javnega razpisa, ko bodo začeli prihajati prvi zahtevki z dokazili za izplačilo."

Kaj to pomeni, predvsem za tako imenovane manjše, specializirane, tudi lokalne medije razmišlja Sonja Merljak Zdovc, odgovorna urednica spletnega časopisa za otroke Časoris.

 

POSLUŠAJTE ŠE:

Gašper Andrinek