Opis: Kako srbeče pete v planinskih čevljih prepričati, da ostanejo doma in kako tudi sedaj ohranjati planinsko kondicijo? Idej za delo doma je ogromno, pa tudi splošno fizično kondicijo se da vzdrževati v vseh pogojih.
Nekaj nam jih je povedal Matjaž Šerkezi, aplinist, gorski reševalec in sodelavec Planinske zveze Slovenije.

Kako srbeče pete v planinskih čevljih prepričati, naj ostanejo doma, in kako ohranjati planinsko kondicijo? Matjaž Šerkezi pojasnjuje, da se da splošno telesno pripravljenost vzdrževati v vseh pogojih

“Vedno najdemo peščico ljudi, ki jim je vseeno in se požvižgajo na vse nasvete in pravila,” pravi Matjaž Šerkezi, alpinist, gorski reševalec in sodelavec Planinske zveze Slovenije, ki je pohvalil Slovenke in Slovence, saj v večini upoštevajo nasvete in priporočila. “Ni večjega števila gorskih nesreč in posledično ni težav, ki nastanejo pri reševanju.”

Na vprašanje, kako ohranjati planinsko kondicijo, odgovarja, da imamo v Sloveniji ogromno možnosti za gibanje, tudi če živimo v mestu, saj so povsod travniki in gozdovi, kjer lahko počnemo marsikaj.

“Splošno telesno pripravljenost se da vedno vzdrževati.”

Na spletni strani Planinske zveze Slovenije pripravljajo Malo šolo planinstva, pri čemer so že predstavili vozel osmica, prihodnje dni pa bodo predstavili, kako pravilno pripraviti nahrbtnik za planinsko turo. Idej za delo doma ne manjka, Šerkezi priporoča, naj si v dneh, ko je časa več, privoščimo tudi branje: “Če smo prejšnja leta gledali, ko so se ljudje pritoževali, da nimajo časa za branje, ga je zadnje čase na pretek. Dajmo ga izkoristiti.” Na voljo je tudi veliko planinske literature, vse od Planinskega vestnika pa do različnih književnih del.

“Tisti, ki smo bili na zahtevnih turah, vemo, da smo tam velikokrat v izolaciji. Če je slabo vreme, si lahko v izolaciji tudi več tednov. Izolacija nam ponuja varnost, ko čakamo, da se spet vrnemo v gore. V tem času pa se ukvarjaš sam s sabo.” – Matjaž Šerkezi, Planinska zveza Slovenije

Aleš Smrekar