Poročali smo, da je število krvodajalcev zaradi samoizolacije močno upadlo, Zavod za transfuzijsko medicino zato poziva, da potrebujemo zaloge krvi. Dr. Polonca Mali, vodja Centra za izbor dajalcev in zbiranje krvi pravi, da preskrbo s krvjo ves čas spremljajo in skušajo zagotoviti ravnovesje zalog na nacionalnem nivoju.

"Krvodajalke in krvodajalce obveščamo, da smo v izogib okužbi spremenili način odvzema krvi. Prek sms sporočil bomo na odvzem povabili krvodajalce tistih skupin, ki jih potrebujemo. Za krvodajalce veljajo pogoji, da so zdravi, nimajo znakov akutnega vnetja dihal ali povišane telesne temperature in da v zadnjem mesecu niso potovali izven Slovenije."

O zalogah krvi in krvodajalstvu v času strogih preventivnih zdravstvenih ukrepov razlaga dr. Polonca Mali z Zavoda za transfuzijsko medicino

Poročali smo, da se je število krvodajalcev zaradi samoizolacije močno zmanjšalo. Zavod za transfuzijsko medicino zato poziva, da potrebujemo zaloge krvi. Dr. Polonca Mali, vodja Centra za izbor dajalcev in zbiranje krvi, pravi, da preskrbo s krvjo ves čas spremljajo in skušajo zagotoviti ravnovesje zalog na nacionalni ravni.

“Krvodajalke in krvodajalce obveščamo, da smo v izognitev okužbi spremenili način odvzema krvi. Prek SMS-ov bomo na odvzem povabili krvodajalce tistih skupin, ki jih potrebujemo. Za krvodajalce veljajo pogoji, da so zdravi, nimajo znakov akutnega vnetja dihal ali povišane telesne temperature in da v zadnjem mesecu niso potovali zunaj Slovenije.”

Dr. Mali poziva: “Če smo bolni, ostanimo doma in ne trosimo okužbe naokoli. Krvodajalce pa prosimo, da spremljajo stanje na spletni strani www.ztm.si, saj se ta spreminja iz ure v uro.”

Andrej Karoli